LOVAČKI kotlić naziv je manifestacije koja će se u četvrtak, 30. svibnja, održati u Vrbovskom, točnije u izletištu Kamačnik. Natjecanje je to u pripremi najboljeg lovačkog gulaša koji se kuha u kotliću, a program kreće već u jutarnjim satima.
Natjecanje se provodi kuhanjem od namirnica koje ekipe dobivaju od organizatora, a na raspolaganju će imati kilogram junetine i 500 g mesa divljači (vepra). Osim toga, organizator osigurava i osnovne začine te ulje, a natjecatelji moraju ponijeti vlastiti pribor za kuhanje te kotlić s tronošcem. Kuha se na otvorenoj vatri, a dopušteno je koristiti i vlastite tajne začine.
Prijave ekipa već su završene, a glavni član žirija koji će birati najbolji gulaš bit će chef Tomislav Špiček. "Ostale članove žirija formirat ćemo na način da će jedan biti od natjecatelja, drugi član bit će jedan od posjetitelja, treći jedan od ugostitelja i četvrti jedan od suradnika - dakle, ostatak žirija bit će formiran na licu mjesta", rekla je Tatjana Kušić iz Ureda gradonačelnika.
Lovački gulaš iz kotlića - glavni specijalitet Gorskog kotara
Valentina Vukadinović, koja stoji iza bloga Gorski kotao, već tradicionalno sudjeluje na ovoj manifestaciji, a s nama je podijelila svoj recept za goranski gulaš iz kotlića.
"Gorski kotar poznat je po tradiciji lova i jelima od divljači, a među glavne specijalitete spada lovački gulaš u kotliću. Tradicionalno se priprema na masti, meso divljači se marinira dan prije, a kuha se u kotliću na tronošcu iznad vatre. Uz njega se poslužuju lovačke knedle od kruha, palenta ili domaći kruh. Svaki pravi goranski gurman ima svoj recept i svoj tajni sastojak", rekla nam je ona.
Od sastojaka za pravi goranski gulaš iz kotlića bit će vam potrebno:
- 1 kg junećeg mesa od lopatice
- 1 kg mesa divljači (srnetina, veprovina)
- 2 kg ljubičastog luka
- 3 režnja češnjaka
- 2 žlice domaće svinjske masti
- domaća slanina (odokativno narezati na sitne kockice i popržiti na masti s lukom)
- temeljac za podlijevanje
- vino (za marinadu i podlijevanje)
- 1 žlica mljevene slatke paprike
- chili papričice
- rajčica (svježa ili 1 žlica koncentrata)
- sol i papar po želji
- suhi ili svježi vrganji
- lovorov list
- bobice kleke ili brinje (par zrna)
- sjeckani peršinov list
"Ja još stavljam malo ružmarina, korjenasto povrće (mrkva, celer) te jednu jabuku. Može se dodati i žlica pekmeza od šljiva na kraju ili nasjeckane suhe šljive jer divljač i šljive se ljube. Meso se dan ranije nareže na kockice i stavlja u mješavinu vina, malo vode, lovora, papra u zrnu i par režnjeva češnjaka", rekla je Valentina.
Kada je meso spremno, prvo u kotliću otopite mast, a kada počne cvrčati, dodajte slaninu, luk, korjenasto povrće, jabuku i lovor. Kada luk postane staklast i lagano se zaprži, dodajte češnjak i mljevenu papriku, samo pazite da ne zagori, da ne bude gorko.
Zatim u kotlić stavite meso koje se dinsta sa svih strana. Meso podlijte vinom i temeljcem te po potrebi i vodom. Sve se zajedno sada mora kuhati dobra dva sata pa pustite da lagano krčka. Pred kraj kuhanja stavite i ostale začine i vrganje. Peršin pospite na samom kraju.