OD 13. DO 16. lipnja 2024., u sklopu 28. Terezijane, Trg Eugena Kvaternika u Bjelovaru postat će pozornica i najpopularnijeg burger festivala u organizaciji kreativne agencije Kokoš ili jaje, ekipe strastvenih gurmana i event majstora koji stoje iza Fuliranja i Burger festivala u Zagrebu.
Doznali smo to na konferenciji za medije održanoj u utorak, 4. lipnja u zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, gdje su organizatori Terezijane, Grad Bjelovar u suradnji s Centrom za cjeloživotno učenje i kulturu i Turističkom zajednicom Bilogora-Bjelovar te pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta, predstavili program najveće gradske manifestacije, čiji su temelji nastali na bjelovarskoj povijesti, a cilj joj je prikazati ono najbolje što Bjelovar nudi svojim sugrađanima i turistima koji ga posjećuju.
Kako bi svojim posjetiteljima, osim kulturnog i zabavnog, pružili i vrhunsko gastronomsko iskustvo tijekom četverodnevne manifestacije Terezijane, organizatori su ove godine za partnera odabrali upravo Burger festival kao najrelevantniji i najposjećeniji street food festival u regiji.
Naime, svake godine ga tijekom 11 dana održavanja u Zagrebu posjeti oko 150.000 ljudi, a dosad je već dobio svoja izdanja u Zadru, Puli i Varaždinu, a ove godine će se, osim u Bjelovaru, premijerno predstaviti i u Dubrovniku.
“Cilj nam je donijeti uspjeh zagrebačkog burger festivala u Bjelovar te kreirati novi gastro sadržaj u gradu tijekom legendarne Terezijane”, kažu chefovi koji u Bjelovar stižu u iznimno jakom sastavu.
Na prvom bjelovarskom izdanju Burger Festivala sa svojim kreacijama nastupit će Institut za burgere by Mate Janković, Chef’s Burger by Ivan Pažanin, Picnic, Good Food i Rougemarin, a od cuge Gingle Bells i Cocktail bar.
Govoreći o pripremama za Terezijanu, chefovi Janković i Pažanin na konferenciji za medije su iskazali iskreno uzbuđenje i radost zbog premijernog dolaska Burger festivala u Bjelovar te pozvali sve Bjelovarčane i posjetitelje Terezijane da se prepuste njihovim gurmanskim čarolijama kao i kreacijama chefa Marina Medaka iz Rougemarina, ali i da provjere zašto publika diljem Hrvatske jedva čeka susret s omiljenim Good Food burgerima, intrigantnih naziva Double Trouble, Avocado Chic(k) i King of BBQ, te koja je tajna zadarskih street food genijalaca iz Picnica.
Njihov Blackie burger, već poznat kao višegodišnji pobjednik zadarskog Adventa, oduševio je publiku i žirije na brojnim street food događanjima diljem Hrvatske, a prošle su godine burgerom s kozicama oduševili posjetitelje svih Burger festivala. Veliki šarmer, hedonist i ponajprije vrsni chef Ivan Pažanin poznat je po dalmatinskoj i mediteranskoj kuhinji, a 2020. godine odlučio se okušati i u street foodu kroz Chef's burger by Ivan Pažanin.
Očekivano, vrlo je brzo stekao vojsku obožavatelja i postao glavnim favoritom ovog popularnog festivala. Njegov burger "Crispy Kapula" na prvom je pulskom izdanju ponio laskavu titulu najboljeg hamburgera, a od Ivana doznajemo da za Bjelovarčane i posjetitelje Terezijane sprema i poneko iznenađenje. Kako je najavio na konferenciji, chef Mate Janković dolazi sa svojim provjerenim klasicima iz Instituta za burgere s kojim još od 2019. godine ne prestaje inspirirati burger scenu i razveseljavati sve ljubitelje ovog jela.