Umjesto purice: Isprobajte recept za pile pečeno u pivu slavne Lidije Bastianich

Foto: Instagram/lidiabastianich

LIDIJA Bastianich je svjetski poznata kuharica s točno pet desetljeća iskustva u ugostiteljstvu. Rodom je iz Pule, ali je kao dijete s obitelji emigrirala u SAD. Za života se specijalizirala za talijansku i talijansko-američku kuhinju, a ugled je stekla stručnošću i hranom visoke kvalitete.

Ovaj recept za pile pečeno u pivu je inspiriran kuhinjom sjeveroistočne Italije jer kao začine koristi cimet i klinčiće, a ne samo da je ukusan, već ga je i prilično lako pripremiti. Dakle, ako želite ispeći pile na malo drugačiji način i iskusiti okuse sjeverne Italije u vlastitoj kuhinji, obavezno ga isprobajte. Živjeli!

Pečeno pile u pivu Lidije Bastianich

Za ovaj će vam recept trebati cijelo pile teško između 1,6 i 1,8 kilograma, oko 6 grama soli, 2 srednje glavice luka, 1 velika mrkva, 2 srednje velika pastrnjaka, 2 žlice lišća svježe kadulje, 4 cijela klinčića, 1 štapić cimeta, 350 mililitara pilećeg temeljca ili vode, 350 ml svijetlog piva i 250 ml nefiltriranog soka od jabuke ili jabukovače.

Priprema

Za početak stavite grijati pećnicu na 200 stupnjeva. Zatim s pileta odrežite višak masnoće i posolite ga izvana i iznutra s otprilike polovicom pripremljene soli.

Luk ogulite i narežite na četvrtine, a mrkvu i pastrnjak ogulite i prerežite na četvrtine poprijeko i uzdužno. U dublju vatrostalnu posudu ili lonac od lijevanog željeza koji može u pećnicu stavite luk, mrkvu, pastrnjak, kadulju, klinčiće i cimet. Preostalu sol pospite po povrću.

Na povrće položite pile pa ulijte temeljac, pivo i jabukovaču i pustite da zavrije na srednje jakoj vatri. Nakon što je zakipjelo, kuhajte nepoklopljeno oko 15 minuta na štednjaku. Posudu prebacite u pećnicu i pecite oko 30 minuta. Za to vrijeme, podlijte pile sokovima iz posude dva ili tri puta. 

Nakon 30 minuta, pokrijte aluminijskom folijom kako pile ne bi porumenilo i pecite još 30 minuta. Zatim uklonite foliju i pecite dodatnih 20-30 minuta, dok se piletina i povrće ne ispeku i ne omekšaju.

Nakon što je piletina pečena, izvadite je na topli pladanj i okružite povrćem. Sokove od pečenja reducirajte na štednjaku dok se količina tekućine na smanji na pola. Pile poslužite izrezano i preliveno s malo umaka, a ostatak umaka poslužite sa strane. Detaljan recept se nalazi OVDJE.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.