Uz ove savjete, sarma će vam svaki put ispasti savršeno, a jest ćete ju danima

Foto: Shutterstock

SARMA se tradicionalno priprema u zimskim mjesecima, neki ju rade za Božić, neki za Novu godinu, a mnogi ju prvi put rade već za blagdan Svih svetih i time "otvore sezonu". Sarma se kod nas priprema s mljevenim mesom, najčešće svinjetinom, a ponekad i miješanim mljevenim mesom, koje se zatim pomiješa s rižom i zamota u list ukiseljenog kupusa.

Zvuči prilično jednostavno, no i kod pripreme sarme, kao i svakog drugog jela, treba pripaziti na nekoliko stvari kako bi vam svaki put ispala odlično. Od odabira mesa do rolanja u listove kupusa, ovih par savjeta važno je imati na umu kada budete idući put pripremali sarmu.

Važno je kakvo meso koristite

Kada birate meso za sarmu, pokušajte izbjeći unaprijed zapakirane mješavine mljevenog mesa i radije se odlučite za svinjsku ili juneću lopaticu, samljevenu kod vašeg mesara. U nekim receptima koristi se jednak omjer svinjetine i junetine, no tu nema pravila, pa udio mesa koji koristite možete prilagoditi vlastitom ukusu.

Možda važniji od mesa je - kupus

Uz meso, jedan od najvažnijih dijelova sarme je kupus. Najbolje je odabrati svježi kupus koji ćete sami ukiseliti, no ako za to nemate mogućnosti, radije kupite domaći s tržnice nego onaj vakuumirani. A kada krenete odvajati listove kupusa, isperite ih pod mlazom hladne vode kako jelo ne bi bilo previše kiselo.

Rižu potopite u vodi

U nadjev za sarme ide i riža, ali pazite da je ne koristite previše jer smjesu može učiniti tvrdom. Rižu nije potrebno kuhati prije nego što je dodate mesu, ali je možete potopiti u vodi na desetak minuta kako bi nabubrila. 

Pazite kako motate

Prilikom motanja sarme, koristite velike listove kupusa, no nemojte ih prepuniti - jedna žlica nadjeva je obično dovoljna. A kako vam se sarma prilikom kuhanja ne bi odmotavala, u lonac je slažite okomito, a ne vodoravno. Na taj ćete ju način lakše izvaditi kad bude skuhana, a neće se ni odmotavati ni okretati.

Sada kada sve znate, spremni ste za pripremu prve ovogodišnje sarme, a ako nemate neki svoj recept, ovdje imamo jedan odličan i provjeren recept s detaljno objašnjenim postupkom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.