IAKO svatko od nas ima drugačiji ukus, postoje određene namirnice za koje se ljudi slažu da nisu baš najukusnije i uglavnom ih izbjegavaju, bilo zbog teksture, gorčine ili malo drugačijeg okusa.
To je jedan od razloga zašto su mala djeca tako izbirljiva kada je u pitanju hrana, ali i neki odrasli ljudi. Imajući to na umu, na jedno smo mjesto skupili namirnice koje ljudi diljem svijeta generalno ne vole - od maslina i rajčica do jetrica i prokulica. Začuđujuće, ovog puta na listi nema krvavica ni tripica - jesu li vama drage?
Cikla
Mnogi ljudi ne vole ciklu jer ima okus po prljavštini. Naime, za ciklu je karakterističan zemljani okus koji je prisutan čak i nakon što se skuha, no to ne znači da je prljava, već se taj okus javlja zahvaljujući organskom spoju geosminu. Ipak, čini se da su na njega ljudi prilično osjetljivi.
Masline
Masline ili volite ili ne volite, no većina ljudi ne može podnijeti njihov okus, bile one zelene ili crne. Uvijek ih izostavljaju iz svojih grčkih salata, miču ih sa svojih pizza i izbjegavaju kad god je to moguće.
Korijander
Za ovo čak postoji znanstveni dokaz - naime, jedno provedeno istraživanje pokazalo je da čak 14 od sto ispitanih ljudi misli da korijander ima okus poput sapuna. Ispada da to kakav vam je okus korijandera uvelike ovisi o vašim genima pa ako ga ne volite, nije do vas.
Gljive
U brojnim provedenim istraživanjima, mnogi su gljive naveli kao najmanje omiljen dodatak salatama. Gljive imaju jedinstvenu teksturu koju mnogi ne vole - ako ih se ne pripremi na dobar način, gljive mogu biti sluzave pa ih puno ljudi izbjegava.
Rajčice
Ljubiteljima rajčica one su nezaobilazan dodatak svim sendvičima i salatama, no jako je puno ljudi koji rajčice ne vole. Rajčice imaju mješavinu raznih tekstura - iznutra su mekane i gnjecave, izvana su malo tvrđe, a to je razlog zašto su mnogima odbojne i zašto ih često izostavljaju iz svojih sendviča.
Patlidžan
Za one koji ga vole, patlidžan je idealan dodatak salatama, umacima i sendvičima, no mnogi ga ne vole jer ima gorku kožu i nema baš ukusno meso. Ipak, ako se pravilno pripremi, i on može biti ukusan.
Bologna salama
Ova se salama pravi od govedine ili svinjetine, ali obično se radi od onih dijelova životinje o kojima nitko baš ne voli govoriti i zato mnogi ljudi ne vole jesti ovu salamu, kao ni mnoge druge salame koje se prave na sličan način.
Pizza s ananasom
Pizza je generalno mnogima omiljeno jelo i jednostavno ju je teško ne voljeti. No pizza s ananasom vrlo je kontroverzna i više je ljudi koji ju ne vole nego onih koji ju vole. To i ima smisla, jer ananas je ipak slatko voće.
Jetrica
Iako su guščja ili teleća jetrica nekima delikatesa, što zbog okusa, što zbog brojnih pozitivnih svojstava, većini jetrica i nisu baš primamljiva. Tako su, primjerice, u 2015. godini jetrica bila pri vrhu popisa najomraženije hrane u Velikoj Britaniji.
Đumbir
Đumbir je popularna namirnica koja je dobra za imunitet i koristi se u mnogim kineskim jelima, ali to ne znači da ga svi obožavaju. To je četvrta najmanje popularna namirnica u Kini, a sve zbog mirisa i jezivog načina na koji se može kamuflirati u mnogim jelima.
Majoneza
Kad je u pitanju majoneza, ljudi je ili vole ili mrze. Nekima je nezaobilazan sastojak u sendvičima i francuskim salatama, drugi okreću očima pri samoj pomisli na majonezu, koja se radi od sirovih jaja.
Mesni doručak
Puno ljudi obožava meso u konzervi - mesni doručak kod nas je popularan generacijama, no sve je više onih koji baš i ne vole takvu hranu. Meso u konzervi često je na lošem glasu jer je u konzervi i nema baš najbolji miris, a mnogi ga još više zamrze kada saznaju što sve zapravo ide unutra.
Kiseli krastavci
Kiseli krastavci još su jedna namirnica koju ili volite ili mrzite. Nekoliko je razloga zašto ljude kiseli krastavci mogu odbiti - njihov oblik, kiselkast miris i hrskanje dok ih jedete samo su neki od tih razloga.
Dinja
Dinja je slatko ljetno voće, ali uvjerljivo najmanje popularan dodatak voćnoj salati. Nakon što pojedete drugo voće oko nje, sama dinja djeluje pomalo bljutavo i zato ju mnogi ne vole.
Prokulice
Postoji znanstveno utemeljen razlog zašto toliko ljudi ne voli prokulice. Naime, rođeni smo da odbacujemo gorku hranu jer na svaku biljku u prirodi koja je gorka i dobra za nas, postoji vjerojatno njih 50 koje su gorke i otrovne.