TJESTENINU obožavamo jesti na sve načine - to nam je omiljeni comfort food, kao i većini ljudi, a talijanske recepte uvijek rado rekreiramo. Među njima je i recept za carbonaru, poznato talijansko jelo čiji su glavni sastojci špageti, jaja, sir Pecorino Romano, parmezan i guanciale.
Iako popularna, mnogi ju pogrešno pripremaju (najviše je zabune upravo oko pripreme jaja), a u nastavku saznajte kako ju točno pripremiti i koji vam sve sastojci trebaju - i ubuduće neće biti pogreške!
Potrebni sastojci
Za autentičnu talijansku carbonaru trebat će vam:
- jaja
- špageti
- Pecorino Romano
- parmezan
- maslinovo ulje
- guanciale
- sol i papar po želji.
Kako se priprema
Stavite kuhati vodu za tjesteninu, a u posebnoj posudi umutite jaja, žumanjke, Pecorino Romano i parmezan. Začinite s prstohvatom soli i izdašnom količinom crnog papra. Dok se tjestenina kuha, zagrijte ulje u velikoj tavi i prepržite guanciale.
Tjesteninu kuhajte dok ne bude al dente, odvojite šalicu vode u kojoj se kuhala tjestenina, a zatim ocijedite tjesteninu i dodajte u tavu na laganoj vatri. Miješajte oko minutu, a tjesteninu zatim stavite u jaja koja ste pomiješali sa sirom i tu zdjelu stavite iznad lonca s kipućom vodom.
Sada sve zajedno dobro promiješajte, a na ovaj ćete način moći kontrolirati svaki korak. Zahvaljujući temperaturi, jaja će se dovoljno termički obraditi da ne budu sirova i da ostanu kremasta, a temperatura nije toliko jaka da se jaja pretvore u kajganu. Tjesteninu na kraju servirajte s još malo ribanog sira - i to je to.
Cijeli recept za talijansku carbonaru je ovdje.