AKO IMATE samo 10 minuta vremena, nekoliko sastojaka i želite pripremiti ukusan i zdrav namaz koji ide uz sve, kruh, kiflice, krekere, pa i meso, imamo jednostavan recept za namaz od povrća koji je brz, ukusan i super svestran.
Ovaj je namaz odlična prilika da se poigrate s okusima i povrćem koje već imate u hladnjaku pa ga možete prilagoditi svom ukusu i dodati neko drugo povrće. U ovom receptu mu smo koristili sljedeće sastojke:
Papriku operite, očistite od sjemenki i narežite na manje komade. Grašak kratko prokuhajte u vodi dok ne omekša (oko 3 minute), a zatim ga ocijedite i ostavite da se ohladi. U blender stavite sve sastojke osim začina i dobro izblendajte dok ne dobijete glatku teksturu.
Ako je smjesa previše gusta, dodajte malo maslinovog ulja ili vode. Posolite i popaprite po ukusu. Dodajte prstohvat dimljene paprike (ako volite dimljeni okus) ili sušenog origana za malo dodatne arome. Na kraju, iscijedite sok od pola limuna - to će namazu dati svježinu i balansirati okuse.
Za ljubitelje začina, ovo je i prilika da se poigraju s različitim aromama - od začinskog bilja poput majčine dušice ili bosiljka do egzotičnih okusa curryja ili kurkume. Bez obzira na vaše preferencije, ovaj namaz pruža beskonačne mogućnosti za kreativnost u kuhinji.
Namaz poslužite na omiljenom kruhu, uz krekere, kiflice ili kao prilog uz pečeno meso, a možete ga dodati i u sendvič - opcija je bezbroj. Pripremite ga unaprijed i čuvajte u staklenki u hladnjaku, a recept s točnim mjerama je ovdje.