NEDAVNO provedeno istraživanje pokazalo je da bi zamjena crvenog mesa ribom kao što su haringe, sardine i inćuni mogla spasiti čak 750 tisuća života godišnje, kao i pomoći u rješavanju klimatske krize.
Sve je više dokaza koji povezuju konzumaciju crvenog mesa s većim rizikom od bolesti kod ljudi, a brojni podaci pokazuju i da crveno meso ima velik ugljični otisak te da nikako nije dobro za okoliš. Za razliku od crvenog mesa, riba poput haringe, sardina i inćuna vrlo je zdrava, hranjiva i ekološki prihvatljiva, a to su ujedno i najzastupljenije vrste riba u svjetskim oceanima.
Brojne dobrobiti
Dosadašnja istraživanja pokazala su brojne dobrobiti ovih riba, no sve do sada nije bilo jasno u kojoj bi mjeri mogle smanjiti bolesti ako ih se konzumira umjesto crvenog mesa. Sada je tim japanskih i australskih znanstvenika pronašao odgovor, a proveli su najveću analizu te vrste koja uključuje podatke iz više od 130 zemalja.
>> Top 10: Ova hrana ima najveći ugljični otisak i najveći utjecaj na okoliš
Zamjena crvenog mesa za ribu mogla bi spriječiti 750 tisuća smrti godišnje i značajno smanjiti prevalenciju invaliditeta koji se pojavljuje kao rezultat bolesti povezanih s prehranom, napisali su u istraživanju.
Znanstvenici su također dodali da bi se ovoj vrsti prehrane posebno trebale okrenuti zemlje s niskim i srednjim dohotkom, gdje je ova riba jeftina i ima je u izobilju, te gdje su bolesti kardiovaskularnog sustava najraširenije.
"Trebamo se okrenuti hrani koja je ekološki prihvatljiva i zdrava"
U časopisu BMJ Global Health napisali su da bismo trebali ograničiti konzumaciju crvenog mesa i okrenuti se hrani koja je zdrava i ekološki prihvatljiva kako bismo poboljšali zdravlje ljudi, ali i planeta.
>> Jesti poput lososa bolje je nego jesti losos, otkriva istraživanje
"U usporedbi s crvenim mesom, plodovi mora ne samo da osiguravaju veću koncentraciju esencijalnih hranjivih tvari, već također sprječavaju nezarazne bolesti povezane s prehranom", dodali su.
Riba poput haringe, sardina i inćuna bogata je omega-3 nezasićenim masnim kiselinama, čiji unos može spriječiti koronarnu bolest srca, a obiluje i kalcijem i vitaminom B12. Osim toga, istraživači su dodali da ove ribe imaju i najmanji ugljični otisak od bilo koje druge namirnice životinjskoj podrijetla.