Kako leptiri i pčele u Amazoni dobivaju natrij? Piju kornjačine suze

Video: YouTube

LEPTIRI i pčele u zapadnim predjelima Amazone nerijetko piju kornjačine suze.

Ti se insekti služe kornjačama i njihovim suzama kao izvorom soli, točnije, natrija, koji im je potreban u organizmu, a u njihovom ga staništu zbog geografskih uvjeta ima vrlo malo.


Za razliku od leptira i pčela, kornjače natrij dobivaju hranom jer se pretežno hrane mesom koje sadrži značajne razine soli. Međutim, biljojedi na tom predjelu često pate zbog premalo natrija i drugih minerala.

"Kornjačine suze ipak nisu jedini izvor natrija insektima. Taj mineral dobivaju i iz životinjskoga urina, blatnih riječnih obala, lokvi i znojne odjeće uznojenih ljudi", rekao je za Livescience Geoff Gallice, student entomologije koji se obrazuje u Museum of Natural Historyju na Floridi i koji je svjedočio neobičnoj simbiozi.

Pitanje koje se postavlja jest škode li leptiri i pčele, pomažu ili nemaju nikakav utjecaj na kvalitetu života kornjača. Znanstvenik Phil Torres koji veliki dio svojega istraživanja radi u Istraživačkom centru Tambopata u Peruu te surađuje sa Sveučilištem Rice tvrdi da to nije posve istraženo. Međutim, zaključio je da životinje koje okružuju kornjače vjerojatno te gmazove čine izloženijima napadu većih predatora jer im odvraćaju pažnju.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.