Kako pravilno očistiti kavez?

Foto: Shutterstock

AKO ste se odlučili za glodavca kao kućnog ljubimca, ovo morate znati o čišćenju njegovog kaveza.

Ljudi često griješe kada kažu da neugodni mirisi dolaze od takvih životinja. Istina je da oni dolaze iz njihovog kaveza. Upravo zato, vrlo je važno da znate kako pravilno očistiti kavez za vašeg hrčka, zamorca ili bilo kojeg drugog glodavca.
 
Većina kaveza danas je plastično. Problem nastaje onda kada se životinjska mokraća "zavuče" u plastiku. Jedan od odličnih savjeta, koje morate zapamtiti, za lakše čišćenje nastambe, je taj da na dno kaveza prvo stavite dva-tri lista novina, a zatim na njih piljevinu ili sijeno. Prilikom čišćenja, samo zarolajte novine i time ćete gotovo svu podlogu odjednom baciti van, bez puno nereda. No, to nipošto nije dovoljno da bi kavez bio čist. Također, bilo bi dobro da prilikom čišćenja nosite gumene rukavice.
 
Nakon toga, izvadite iz kaveza sve dodatke poput igračaka i kotača te u zdjelu srednje veličine ulijte mlaku vodu i pomiješajte ju s tekućim sapunom. Uzmite spužvicu, umočite u vodu i pređite njome cijeli kavez nekoliko puta. Neće vam trebati puno vremena, ako kavez čistite redovito, što znači svaka 3-4 dana. Isperite kavez pod mlazom vode te osušite običnim papirnatim ručnicima ili na zraku. Pazite da ga dobro osušite te da sijeno ili piljevinu ne stavljate na mokro. Kod korištenja optimalne debljine podloge (2,5-3,5 cm) i redovitog mijenjanja, gotovo da vam se neće pojaviti vlažne mrlje na dnu kaveza od urina. Ako se i pojave, obično u kutevima, na to mjesto ubuduće stavite deblji sloj piljevine. Ukoliko se ona stvrdne u kutevima, prije čišćenja sapunom i vodom, sastružite ostatke nečime čime nećete oštetiti plastiku, kao npr. četkicom za zube. Dosta je učinkovit i obični ocat, koji samo prelijte na određeno mjesto te pustite da djeluje nekoliko minuta.
 
Također, prije ispiranja kaveza vodom, možete kavez pošpricati i dezinfekcijskim, pH neutralnim sprejem. Ostavite ga da djeluje 10-60 minuta, ovisno o jačini onečišćenja. Takvi sprejevi djeluju protiv spora i virusa, uništavaju parazite i jajašca raznih nametnika te rastvaraju mokraćnu kiselinu i masnoću.
 
Nemojte zaboraviti ni na pojilicu za vodu, i ona se treba redovito čistiti. To ćete najlakše napraviti tako da pojilicu stavite također u vodu pomiješanu s tekućim sapunom, a njezinu unutrašnjost dobro izribate tankom četkicom, koje se mogu nabaviti u trgovinama s opremom za kućne ljubimce. Ne zaboravite oprati ni njezin čep, na isti način. Zatim isperite čistom vodom. Jednako tako napravite i s posudom za hranu.
 
Savjet: Nakon čišćenja, vratite sve na svoje mjesto, kako ne bi zbunili svog ljubimca.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.