Navikavanje na povodac

 Foto: Shutterstock 

NAVIKAVANJE na ogrlicu i povodac počinje od najranijeg uzrasta. U prvo vrijeme štene će teško prihvaćati nove stvari, ne naročito ugodne za njega, zbog čega je neophodno da se mališanu odvuče pažnja igrom ili maženjem.
 
Najbolje je stavljati ogrlicu prije izlaska van, jer će tako ogrlica signalizirati da je vrijeme za šetnju i zabavu. Vremenom će psić samo podmetati glavu da mu stavite ogrlicu.
 
Ništa manje teško nije ni navikavanje šteneta na uzicu. Zategnuto uže ograničava slobodu i plaši mladog psa koji se počinje inatiti i protiviti, pokušavajući ga se osloboditi. Najbolji način da to izbjegnete je postepeno navikavanje na povodac.
 
Prvih dana najbolje je da štene ne ide za vama, već da se vi krećete iza njega i ne zatežete previše uže. Povremeno, kada se zaigra, osjetit će zatezanje povoca, ali ga to neće toliko uplašiti, kao kad biste ga vukli za sobom.
 
Za kratko vrijeme vaše štene će se naviknuti na prisustvo ”užeta” i rado će popuštati pod zategnutim povocem, naročito ukoliko se zajedno zaigrate ili ga umiljato dozivate tijekom šetnje. Kasnije ga za vrijeme šetnje nećete konstantno držati na uzici, već ćete mu pružiti mogućnost i da se slobodno istrči. 

Life Content
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.