Provjerite ovim testovima: Je li vaš pas mali genijalac?

Foto: Shutterstock

SVI su psi pametni, na svoj jedinstveni način.

No, postoji li način na koji se mogu točno utvrditi pseće mentalne sposobnosti? Donosimo vam nekoliko zabavnih igara, kojima ćete utvrditi je li vaš pas mali genijalac ili samo drag i simpatičan.
 
Test #1 - Rješenje problema
 
Problem? Skrivena poslastica. Stavite poslasticu ispod šalice te pustite da vidite njegovu reakciju. Idealno rješenje bi bilo kad bi on prevrnuo šalicu i tako došao do poslastice. Ako on to napravi u vremenu manjem od 5 sekundi, to je odlično. Ako mu treba do 10 sekundi da shvati što treba, to je prosjek. Sve iznad 10 sekundi je i niža ocjena za psa. Možda vaš pas nije zainteresiran za poslasticu pa pokušajte istu igru, ali sa lopticom.
 
Test #2 - Razumijevanje
 
Da li vaš pas razumije ručne geste? Saznajte to na sljedeći način: pokažite psu ukusnu poslasticu. Zatim ga maknite iz sobe, uklonite poslasticu na neko očito mjesto te ga dovedite natrag. Pokažite mu svoje prazne ruke i pokažite da pogleda po sobi. Koliko dugo mu je trebalo da ju pronađe? Što duže, to je rezultat lošiji.

Test #3 - Pamćenje
 
Za testiranje kratkoročnog pamćenja, ostavite psa da gleda poslasticu, koju ćete stavit u krug od neke špage. Zatim se poigrajte s njim 30-ak sekundi te ga pustite. Koliko mu je vremena trebalo da krene prema poslastici ili ju je našao slučajno, njuškajući okolo?
 
Za testiranje dugoročnog pamćenja, napravite sve isto, ali psa izvedite iz sebe te se poigrajte s njim 5 minuta, a zatim ga dovedite natrag u sobu.
 
Test #4 - Rješavanje problema
 
Ovaj put stavite ukusnu poslasticu izvan njegovog dosega. Odnosno, vi kao vlasnik, sjednite tako da budete barijera, a pas neka vam bude s druge strane. Pripazite samo da pas i dalje vidi poslasticu. Koliko mu je vremena potrebno da dođe do vaše strane i zgrabi svoju nagradu?
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.