Pustinjak u terariju

 Foto: CPG

 

IZA NAZIVA Uromastyx geyri krije se čudnovato pustinjsko biće - saharska bodljorepa agama. Ovo je vrlo lijep gušter, malo zdepast, snažan i poznat po svom oklopljenom repu. Ono što je posebno kod ove životinjice je njena sposobnost da preživi i u najokrutnijim uvjetima na planeti - u pustinji Sahari.
 
Zanimljiv je način na koji se oslobađa viška soli iz organizma: izbacuje je kroz nos, pa se oko nosnica stvaraju bijele naslage. Boje guštera variraju od zelene i žute do svijetlonarančaste.
Zbog mirnog temperamenta, agama je dobar kućni ljubimac za početnike, premda zahtjeva specijalno osvjetljenje, što može biti ograničavajući faktor za uzgajanje.
 
Za uzgajanje agame potreban je terarij od stakla ili akrila s poklopcem, minimalne zapremine 75 litara. Možete staviti podlogu (novine, pijesak ili tapison), dok ćete grijanje osigurati UV lampama koje su neophodne da bi gušter imao normalan metabolizam i da ne bi došlo do deformacije kostiju.
 
Ukoliko uzgajate mlade agame, podloga ne bi trebala biti od krupnog pijeska koji, ukoliko dospije u organizam, može naškoditi njihovim organima za probavu. Najbolje je staviti komad tepiha, jer se može lako izvaditi iz terarija, oprati i ponovo koristiti, ali vodite računa o tome da dobro isperete deterdžent.
 
Agami je neophodna dnevna temperatura od 30 do 35 °C (ispod reflektora čak i do 50°C), dok noću ne bi trebala pasti ispod 15 °C.
 
Ovaj zgodni gušter sve je popularniji na našim prostorima, jer nije zahtjevan ni kada je riječ o prehrani koja se sastoji od povrća i zelenila s ponekim proteinskim obrokom u obliku insekata. Povrće kao što su mrkva, grah, grašak i kukuruz omiljene su agamine grickalice, a neki ovim životinjama daju salatu i maslačak u koje dodaju mješavinu sjemenja za ptice.
 
Life Content

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.