Zašto ptice grizu?

Foto: Shutterstock

JEDAN od najčešćih problema s pticama je upravo grizenje. Papige su divlje životinje i imaju instinkte koji se ne mogu iskorijeniti uzgojem. Grizenje je normalno ptičje ponašanje, a na ljudima je da pokušaju razumjeti kada grizu kako bi izbjegavali takve situacije. I zapamtite, ptice koje grizu nisu zločeste, one su jednostavno ptice. 

 
Postoji nekoliko uobičajenih razloga zbog kojih egzotične ptice grizu. Ako budemo znali na što trebamo obratiti pozornost, lakše ćemo se zaštititi. Treba znati kako kažnjavanje ne funkcionira kod ptica i obično na kraju uzrokuje još više problema. 
 
Najčešći razlog zbog kojeg ptice grizu je strah i nepovjerenje prema ljudima. Kada su skroz male ptice vole svakoga i rijetko jako grizu. Uglavnom je to lagano grickanje vašeg prsta i nikako se ne smije kažnjavati. Kada ptica malo odraste počinje prepoznavati pojedine članove obitelji i njima vjeruje. Sve ostale koje ne poznaje ili kojima ne vjeruje može ugristi. Može se dogoditi da ptica ne voli pojedine članove obitelji pa će i njih gristi iako ih poznaje. Jedan od načina da pridobijete pticu je da sačuvate za nju posebne poslastice. Pazite da ptici nepoznati ljudi, gosti i djeca ne prilaze ptici s namjerom da je uzmu u ruke, jer je to poziv za ugriz. Pazite na djecu u blizini ptica, jer ugriz veće papige ima jednaku snagu kao i ugriz psa, tako da će gotovo sigurno izazvati krvarenje. Posjet veterinaru posebno je stresan za pticu pa možete očekivati da će, osim veterinara, pokušati i vas ugristi. Grizenje iz straha može se svesti pod kontrolu ako socijalizirate svoju pticu s novim ljudima. 
 
Mnoge ptice mogu ugristi kada pretjeraju u igri. Amazone i kakadui posebno su sklone pretjeranom ponašanju. Upoznajte govor tijela koji vaša ptica ima i izbjegavajte približavanje kada je očito uzbuđena.Većina ptica koja se sprema ugristi ima napuhano perje i oči koje se ubrzano sužavaju i šire. Govor tijela različit je od ptice do ptice i dosta ovisi o situaciji. Pažljivo promatrajte svoju pticu kako bi naučili koji su znakovi  koji prethode ugrizu. 
 
Ptica može ugristi i kada je ozlijeđena, pod stresom, umorna i bolesna. Ptica treba približno 12 sati tišine, u tami kako bi se potpuno odmorila. Umorna ptica ne osjeća se dobro i može biti mrzovoljna. Ozlijeđena ptica će gotovo sigurno ugristi, zato je uzimajte s oprezom. Najbolje rješenje je da takvu pticu nježno umotate u ručnik. Tako ćete je sigurno prenijeti do veterinara bez da je ozlijedite ili da vas ona ugrize. Ako vaša ptica inače nikada ne grize, a sada odjednom počne, to je znak za posjet veterinaru. Ptice instinktivno skrivaju znakove bolesti pa svaka promjena ponašanja, uključujući grizenje, može upućivati na bolest.
 
Neke ptice su teritorijalne i ponašaju se zaštitnički kada je u pitanju njihova krletka, stalak ili najdraža osoba. Ako vaša ptica postane teritorijalna i pokuša vas ugristi svaki put kada je želite maknuti s krletke, potrebno je odvojiti neko vrijeme za učenje. Ptice obično puno bolje reagiraju nakon što provedu neko vrijeme u dugoj prostoriji, daleko od svoje krletke. Ako se ptica teritorijalno ponaša prema vama, pokušat će ugristi vas ili svog "suparnika" za vašu pažnju. U tom slučaju ne dozvolite joj da dolazi na vaše rame. Ptica koja je bar jednom ugrizla ne bi se smjela nikada stavljati na rame. Ptice lako progrizu ušne resice, a mogu i trajno oštetiti lice, vrat i glavu. Teritorijalna ptica treba nekoga tko će imati dovoljno strpljenja da radi s njom.
 
U vrijeme sezone parenja ptice su agresivnije zbog porasta hormona, a samim time i sklonije da ugrizu. Amazone i kakadui su najskloniji hormonalnim promjenama. U ovom slučaju ne možemo učiniti ništa kako bi spriječili ugrize pa je najbolje izbjegavati uzimati pticu u ruke u ovoj fazi. Veterinar ili uzgajivač reći će vam kada je to razdoblje. 
 
Ptice koje grizu po navici ili su bile zlostavljane zahtijevaju puno truda i rada kako bi se stanje poboljšalo. Nikada ne kažnjavajte pticu jer su ptice zlopamtila. Ptice nisu kao psi, one ne prepoznaju "alfa pticu" i nema potrebe da ih pokušavate kontrolirati. Ptice funkcioniraju na međusobnom povjerenju i ako joj pokušate zapovijedati izgubit će povjerenje u vas. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.