Ako na kavi u Zagrebu sretnete ove papige, nemojte se brinuti. Znaju se vratiti kući

Foto: Andreja Skender

PAPIGE su svakako jedni od najzanimljivijih ljubimaca. Njihovi vlasnici obožavaju ih zbog njihove ljepote, osobnosti, a nerijetko i sposobnosti oponašanja različitih zvukova, pa čak i ljudskog govora. Osim toga, poneke papige toliko su inteligentne da su u stanju svaki dan same letjeti i potom se vraćati svojoj kući.

Takve su papige naše sugovornice Andreje Skender, koja je s nama podijelila prekrasnu priču o ljubimicama koje često same odlaze "na kavu". Ispričala nam je da ima čak pet papiga – dvije sunčane aratinge, dvije nimfe i jednu molinu tirkiz. Napomenula je da sve papige prepoznaju svoje ime i na njega se odazivaju.

Poli i Đuka su sunčane aratinge, koje su, kao i molina tirkiz Indi, slobodni letači. Andreja Skender objasnila nam je zašto ih tako zove. Naime, te tri papige lete same i uvijek joj se vraćaju, pa s njima često odlazi na livadu kako bi ih pustila da slobodno lete. Kako bi ovako nešto bilo moguće, potrebno je trenirati ih pomoću zviždaljke i hrane od rane dobi, kaže nam.

Priča koja se krije iza fotografija koje možete vidjeti samo je jedna u nizu zanimljivih anegdota koje vlasnica papiga svaki dan proživljava s njima. Naime, ovog ljeta bila je na odmoru u Okrugu Donjem na Čiovu, i to s ljubimicama.

"Papige su bile atrakcija jer nitko do sada nije vidio da papige mogu slobodno letjeti", kaže nam i nastavlja: "Iznad apartmana je restoran. Naravno, to im je bilo zanimljivo jer im je vlasnica restorana davala voće i sjemenke. Dolazile su svakih sat vremena tražeći nešto za pojesti. Toliko su se svidjele vlasnici restorana da sam zbog njih dobila i besplatan ručak."

Spomenula je da sunčane aratinge inače lete na prilično velikim visinama, pa ne čudi što su najčešći gosti na različitim događanjima. Andreja Skender nam kaže da njezine papige "idu na kavu" upravo iz tog razloga, no naglašava da svakako uvijek treba pripaziti na to da ptice nikad zbilja ne popiju kavu, pivo ili se zaslade kolačima. Više o prekrasnim papigama doznajte ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.