Azavak - afrički pas čija se cijena penje i do vrtoglavih 20.000 kuna

Foto: Instagram

SAHARSKI hrt, poznatiji kao azavak, afrički je pas najčešće smeđe ili boje pijeska. Ovaj predivni hrt gracioznog držanja ime je dobio po dolini Azavak (Azawak, Azawagh) koja se nalazi u Shari. Ono što ga karakterizira je mršavo i gipko tijelo te kraljevsko držanje. U svojoj rodnoj zemlji stoljećima je bio odličan zaštitnik i lovac, kao i vjerni pratitelj sharskih nomadskih plemena.

Poznat je kao vrlo nježna i vlastitoj obitelji privržena pasmina. Obožava ljude s kojima živi, a prema strancima je nepovjerljiv i ne voli kada ga diraju. Ovaj je hrt vrlo zaštitnički nastrojen prema svojim ljudima i prostoru u kojem živi. Stručnjaci kažu kako je najbolji opis ove pasmine - lojalni te ujedno nezavisni psi.

Iako se mogu prilagoditi životu u stanu ako imaju dovoljno fizičke aktivnosti tijekom dana, ovi vitki hrtovi najsretniji su u kući s velikim ograđenim dvorištem. Ako žive u stanu, bilo bi super izvoditi ih u ograđeni par kako bi se istrčali i izmorili. Potrebno im je najmanje pola sata trčanja i aktivne igre svakoga dana.

Azavak hrtovi dolaze iz pustinje pa će uživati u vrućim ljetnim danima. No zimi će im biti potrebna odjeća jer ne podnose hladnoću. Na to treba dobro paziti jer se mogu lako prehladiti. U Hrvatskoj su izrazito rijetki pa im se cijena penje i do vrtoglavih 20.000 kuna. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.