Briga za starije pse: Uz ove savjet svom senioru osigurat ćete kvalitetan život

Foto: Shutterstock

Kako naši psi stare, njihova potreba za posebnom pažnjom i njegom raste. Stariji i bolesni psi mogu se suočiti s različitim zdravstvenim problemima, poput artritisa, gubitka vida ili sluha, problema s probavom te srčanim bolestima. Iako je ovo prirodan dio starenja, postoji mnogo načina na koje možete osigurati da vaš pas uživa u kvalitetnom životu i u starijim godinama. Evo nekoliko ključnih savjeta o tome kako se najbolje brinuti za starije i bolesne pse.

S godinama redoviti posjeti veterinaru postaju još važniji. Preporučuje se da stariji psi posjećuju veterinara barem dva puta godišnje, čak i ako se čine zdravima. Ovi pregledi pomažu u ranom otkrivanju potencijalnih problema, poput bolesti bubrega, dijabetesa ili srčanih bolesti, čime se povećava šansa za uspješno liječenje.

Stariji psi često trebaju prilagođenu prehranu koja odgovara njihovim specifičnim potrebama. Razgovarajte s veterinarom o hrani koja je bogata nutrijentima, ali niskokalorična, kako biste spriječili prekomjernu težinu.

@chrisdicks8 #dog #oldage #puppy #animals #love #fyp #foryoupage #viral #trending #foreveryoung ♬ Natural Beauty - Spiritual Gardens

Ako vaš pas ima specifične zdravstvene probleme, poput bolesti bubrega ili artritisa, postoji posebna hrana koja može pomoći u upravljanju tim stanjima.

Iako stariji psi možda nemaju istu energiju kao kad su bili mlađi, redovita tjelovježba i dalje je ključna za njihovo zdravlje. Lagane šetnje ili igranje u dvorištu mogu pomoći u održavanju njihove mobilnosti i mentalne stimulacije.

Važno je prilagoditi tempo i trajanje aktivnosti kako bi odgovarali sposobnostima vašeg psa, izbjegavajući pretjerano naprezanje. Stariji psi često pate od bolova u zglobovima i mišićima pa im je potreban udoban prostor za odmor.

Razmislite o nabavci ortopedske podloge ili kreveta koji pružaju dodatnu podršku njihovim starim kostima i zglobovima. Također, osigurajte im lako dostupan prostor za odmor, bez puno stepenica ili prepreka.

Zdravlje zubi često je zanemareno kod starijih pasa, no problemi sa zubima mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući infekcije koje se mogu proširiti na srce ili bubrege. Redovito četkanje zuba i veterinarski pregledi ključni su za održavanje oralnog zdravlja vašeg starijeg psa.

Psi seniori mogu imati problema s kretanjem, stoga je važno prilagoditi dom njihovim potrebama. Razmislite o dodavanju rampi za lakši pristup krevetima ili kaučima te osigurajte da njihov prostor za hranu i vodu bude lako dostupan. Ako vaš pas ima problema s vidom, izbjegavajte premještanje namještaja kako bi mogao lako navigirati kroz prostor.

Možda zahtijevaju više pažnje nego prije. Provedite vrijeme s njima, mazite ih i pružite im osjećaj sigurnosti i ljubavi. Psi osjete kada su voljeni, a vaša prisutnost može imati pozitivan utjecaj na njihovo mentalno i emocionalno zdravlje.

@marissamalaspina Presley. 15. Likes: dinner. Hates: when dinner its done. #olddog ♬ original sound - Kayla Marie

Ako vaš pas boluje od kronične bolesti, poput dijabetesa ili bolesti srca, važno je slijediti veterinarske upute u vezi s liječenjem i brigom. Redovito pratite njegovo stanje, osigurajte mu potrebne lijekove i pažljivo pratite simptome kako biste na vrijeme reagirali na promjene u njegovu zdravlju.

Briga za starijeg ili bolesnog psa zahtijeva dodatnu pažnju i strpljenje, ali uz pravilnu njegu vaš ljubimac može uživati u kvalitetnom i sretnom životu čak i u starijim godinama. Prilagodite svoje postupke njihovim potrebama, posavjetujte se s veterinarom i ne zaboravite im pružiti puno ljubavi jer je to ono što im najviše treba.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.