Danas je Svjetski dan lemura, donosimo vam 10 činjenica o ovim rijetkim primatima 

Foto: Pixabay

SVJETSKI dan lemura obilježava se svake godine posljednjeg peta u listopadu, a njegov cilj je podizanje svijesti o očuvanju ovih jedinstvenih i kritično ugroženih životinja.

Lemuri su primati koji igraju važnu ulogu u očuvanju bioraznolikosti Madagaskara, a popularnost im je porasla nakon što su se pojavili u animiranom serijalu Madagascar. Zbog izlova, klimatskih promjena, gubitka staništa i dolaska invazivnih vrsta, populacije lemura su u padu, a nekim vrstama prijeti i izumiranje. 

Svjetski dan lemura obilježava se i u Zoološkom vrtu grada Zagreba, gdje posjetitelji mogu vidjeti prstenastorepog lemura, čupavouhog lemura i krunatog lemura.

Zoološki vrt je za danas pripremio kreativni kutak ispred nastambe prstenastorepih lemura, gdje će doktorica primatologije Elena Račevska pričati o svojim iskustvima s lemurima, dok će najmlađi posjetitelji bojiti crteže lemura. Predavanje će se održati od 14 do 15 sati.

U petak je Svjetski dan lemura! Taj se dan svake godine obilježava posljednjeg petka u listopadu. I ove ćemo vas godine...

Posted by Zoološki vrt Grada Zagreba on Wednesday, October 23, 2024

Dok čekate proslavu u Zoološkom vrtu, donosimo vam deset zanimljivih činjenica o lemurima koje je navela organizacija Lemur Conservation Network.

1. Madagaskar je jedino prirodno stanište lemura

Foto: Pixabay

Madagaskar, četvrti najveći otok na svijetu, jedino je prirodno stanište lemura. No, zahvaljujući ljudskom djelovanju, neke vrste lemura proširile su se i na obližnje komorske otoke koji se nalaze sjeverozapadno od Madagaskara.

2. U svijetu postoji više od 100 vrsta lemura

U svijetu postoji 112 vrsta lemura koji dolaze u različitim oblicima i veličinama. Mišji lemuri, koji teže oko 30 grama, najmanja su vrsta primata na svijetu. Najveća vrsta lemura je vunasti lemur ili indri, koji može biti težak između šest i devet i pol kilograma.

Iako se indri danas smatra najvećom vrstom lemura, fosili s Madagaskara pokazuju da su na otoku nekoć živjeli lemuri koji su težili do 85 kilograma.

3. Lemuri žive u matrijarhalnom društvu

Lemuri su jedni od rijetkih sisavaca u čijem društvu vladaju ženke, a ne mužjaci. Ženke označuju svoj teritorij unutar grupe, kradu hranu mužjacima, tjeraju ih ako su odabrali dobro mjesto za spavanje i pokazuju znakove fizičke agresije prema mužjacima.

4. Lemuri pomažu u očuvanju šuma

Neke vrste lemura pomažu u očuvanju šuma jer u potrazi za hranom prenose pelud i sjemenke različitih biljaka.

5. Lemuri mogu imati plave oči

Foto: Shutterstock

Uz ljude, lemuri su jedini primati koji mogu imati plave oči. Plave oči su jako rijetke među primatima, ali javljaju se kod plavookih crnih lemura koji su kritično ugroženi.

6. Lemuri koriste prirodne lijekove

Kako bi se riješili crijevnih parazita, neki lemuri konzumiraju dvojenoge. Vjeruje se da dvojenoge imaju toksine koje ubijaju parazite.

7. Neki lemuri pjevaju, a drugi koriste mirise kako bi komunicirali

Dok vunasti lemuri komuniciraju kroz pjesmu, prstenastorepi koriste mirisne žlijezde kojima označuju svoj teritorij, ponajviše za vrijeme parenja.

8. Lemuri su najstariji primati na svijetu

Lemuri se smatraju najstarijim primatima na svijetu jer njihova povijest počinje prije 70 milijuna godina. U to vrijeme lemuri su živjeli na prostoru Afrike, a prije 65 milijuna godina doplutali su na Madagaskar gdje se nastavio njihov razvoj.

9. U listopadu se slavi Svjetski festival lemura

Svjetski dan lemura obilježava se posljednjeg petka u listopadu, a prethodi mu Svjetski festival lemura tijekom kojega sudionici šire svijest o ovoj rijetkoj vrsti.

10. Očuvanje lemura pomaže stanovnicima Madagaskara

Budući da brojni stanovnici Madagaskara ovise o resursima koji se mogu pronaći u šumama, život bez lemura bio bi nezamisliv jer oni pomažu u oprašivanju biljaka. Osim toga, lemuri privlače turiste na Madagaskar te tako pomažu lokalnoj ekonomiji jedne od najsiromašnijih zemalja na svijetu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.