Danas je Svjetski dan zmija. Znate li koliko vrsta živi u Hrvatskoj?

Foto: Facebook

DANAS je Svjetski dan zmija. U Hrvatskoj živi 15 vrsta zmija među kojima su tri otrovnice - poskok, riđovka i planinski žutokrug.

"Naša terenska ekipa najviše posla ima s neotrovnicama. Znaju zalutati u zgrade, okućnice, poslovne prostore i vozila, pa je potrebno premjestiti ih u prirodu - na mjesto gdje će biti sigurne", objavili su iz Dumovca.

Svjetski je dan zmija! U Hrvatskoj živi 15 vrsta zmija među kojima su tri otrovnice - poskok, riđovka i planinski žutokrug. Naša terenska ekipa najviše posla ima s neotrovnicama. Znaju zalutati u zgrade, okućnice, poslovne prostore i vozila, pa je potrebno premjestiti ih u prirodu - na mjesto gdje će biti sigurne. Većina hrvatskih zmija je zakonom zaštićena, pa je strogo zabranjeno loviti ih, ozljeđivati i usmrćivati. Katkad nam se u rukama nađe i poneki egzotični kućni ljubimac koji najčešće iskoristi trenutak nepažnje svojeg čovjeka kako bi progmizao kvartom. Ako imate strah od zmija, pokušajte ga se osloboditi! Mala je mogućnost da ćete ih susresti u prirodi. One se ljudima sklanjaju s puta! Čovjeka će ugristi samo ako se osjećaju ugroženo.

Objavljuje Azil Dumovec u Subota, 15. srpnja 2023.

"Većina hrvatskih zmija je zakonom zaštićena, pa je strogo zabranjeno loviti ih, ozljeđivati i usmrćivati. Katkad nam se u rukama nađe i poneki egzotični kućni ljubimac koji najčešće iskoristi trenutak nepažnje svojeg čovjeka kako bi progmizao kvartom. Ako imate strah od zmija, pokušajte ga se osloboditi", upozorili su.

"Mala je mogućnost da ćete ih susresti u prirodi. One se ljudima sklanjaju s puta! Čovjeka će ugristi samo ako se osjećaju ugroženo", dodaju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.