Danas se obilježava Međunarodni dan strvinara

Foto: Pixsell/Hrvoje Jelavic

NA DANAŠNJI dan, 7. rujna 2024. godine, diljem svijeta se obilježava Međunarodni dan strvinara (International Vulture Awareness Day).

Premda su vrlo važan dio ekosustava, strvinari su i dalje podcijenjeni i neshvaćeni. Mediji i legende koje ih prikazuju u lošem svjetlu imaju negativan utjecaj na ljudsku percepciju o ovim pticama kojima prijeti izumiranje.

Gubitak strvinara bio bi poguban jer igraju važnu ulogu u održavanju zdravog ekosustava - konzumacijom lešina sprječavaju širenje raznih bolesti među životinjama i ljudima.

Iako su u nekim dijelovima svijeta meta krivolovaca i uz to gube svoja prirodna staništa, najveću prijetnju strvinarima predstavlja trovanje. Budući da se hrane lešinama, strvinari često postaju kolateralna žrtva kada pojedu otrovanu lisicu ili neku drugu životinju.

Strvinari na području Hrvatske

U Hrvatskoj su nekoć obitavali sup starješina i crkavica, no u današnje vrijeme jedini strvinar na ovom području je bjeloglavi sup koji se gnijezdi na kvarnerskim otocima. Ove godine kvarnersku populaciju bjeloglavih supova čine čak 152 gnijezdeća para, što je znak da se populacija oporavlja zahvaljujući trudu uloženom u očuvanje ove vrste.

Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove Beli na otoku Cresu, koji se godinama bavi monitoringom kvarnerske populacije bjeloglavih supova, danas slavi Međunarodni dan strvinara i poziva sve zainteresirane da se pridruže proslavi na kojoj mogu naučiti nešto više o ovoj neshvaćenoj vrsti. Ako se nalazite na Cresu, Centar će biti otvoren za posjetitelje sve do 18 sati, a ulaz je besplatan za sve.

U Centru za posjetitelje i oporavilištu za bjeloglave supove Beli na otoku Cresu danas se obilježava Međunarodni dan...

Posted by Beli Visitor Centre and Rescue Centre for Griffon Vultures on Saturday, September 7, 2024

Uz Centar Beli, Međunarodni dan strvinara slavi i Zoološki vrt Grada Zagreba, u kojem volonteri udruge BIOM pozivaju najmlađe da se pridruže zanimljivim edukativnim igrama nadahnutim bjeloglavim supovima.

"Djeca kroz kviz mogu provjeriti znanje o tim veličanstvenim pticama, na fotografiji trebaju otkriti gdje se na liticama skriva sup, a u igri nalik bingu koriste dalekozor. Prvi mališani koji uspješno sudjeluju u igrama, na dar dobivaju bedževe s bjeloglavim supovima", poručuju iz Zoološkog vrta. Edukativni kutak koji je postavljen u Zoološkom vrtu Grada Zagreba možete posjetiti danas do 15 sati.

Međunarodni je dan ptica strvinara! Posjetite nas od 11 do 15 sati i doznajte zašto su te ptice iznimno važne za...

Posted by Zoološki vrt Grada Zagreba on Friday, September 6, 2024

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.