Dante Putnik: Morska kornjača koja je pronađena kod Dubrovnika nastavlja prema Puli

Ilustracija: Shutterstock (Na fotografiji nije događaj iz teksta)

DANTE PUTNIK ime je koje je dobila morska kornjača nađena u moru kod Dubrovnika, odakle je prebačena u Split na pregled, a potom će biti transportirana u Pulu.

Dojavu o  kornjači koja pasivno pluta na površini mora podno vile Čingrije, nakon čega je krenula prema gradskim kupalištima Boninovo i Danče, primila je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije.

Nakon izvlačenja utvrđeno je da kornjača nema na sebi vidljive tragove ozljeda te da joj je oklop prekriven obraštajem. Riječ je o glavatoj želvi, najbrojnijoj od tri vrste morskih kornjača koje naseljavaju Sredozemno i Jadransko more.

Morske kornjače izložene su utjecajima koji prijete njihovom opstanku

Kornjača je dobila ime Dante Putnik jer je opažena između gradskih kupališta Boninovo i Danče te ju je zaista čekao dug put. Naime, nakon noćenja u akvariju u Dubrovniku, transportirana je katamaranom za Split kod veterinara na pregled koji je posebno obučen za rad s morskim kornjačama.

Nakon potrebne njege bit će transportirana u Centar za oporavak morskih kornjača u Puli koji djeluje unutar Aquariuma Pula i Udruge Morski obrazovni centar Pula te skrbi o ozlijeđenim morskim kornjačama iz cijelog hrvatskog dijela Jadrana.

Morske kornjače izložene su antropogenim utjecajima koji svakodnevno prijete njihovom opstanku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.