Doberman: Pas atraktivnog izgleda, ali oprez...

Foto: 123rf.com

 DOBERMAN je pas srednje veličine "elegantnog" izgleda prepoznatljiv po mišičavoj građi tijela koje je prekriveno kratkom, ali čvrstom i gustom dlakom koju je lako održavati. Dobermani mogu biti crni i smeđi ( s jasno izraženim hrđavo crvenim oznakama na određenim dijelovima).

Porijeklo dobermana

Zemlja porijekla dobermana je Njemačka, a najzaslužniji za njezin nastanak, po kome je i pasmina dobila ime jest Louis Dobermann. U literaturi se spominje kako je po zanimanju bio poreznik koji je uz sebe uvijek imao puno novaca. Kako bi se zaštitio od pljačkaša bio mu je potreban snažan i izdržljiv pas čuvar. Tijekom povijesti kao čuvare, ali i pse tragače često ih je koristila vojska i policija.

Pišući o povijesti pasmine dr. Bruce Fogle u svojoj Enciklopediji pasa navodi kako je ista nastala u 19. stoljeću, a iako je teško utvrditi sve pasmine koje su se koristile za stvaranje dobermana za njihov današnji izgled najzaslužniji su rotvajler ( i njegovi preci tzv. mesarski psi), njemački pinč, vajmarski ptičar, engleski kratkodlaki hrt i mančesterski terijer.

Ne nabavljajte ih isključivo zbog atraktivnog izgleda

Često se kaže kako se doberman ne preporučuje neiskusnim vlasnicima, pogotovo svima koji ih nabavljaju zbog izgleda. Zašto? Doberman je stvaran da bude oštar i po cijenu svog života čuva ljude koji su njemu važni.

Puni su energije koju negdje trebaju potrošiti, a ne omogućite li im duge i aktivne šetnje mogu postati destruktivni. Također, imaju izražene plijenske nagone tako da sve što se kreće, a manje je od njih (drugi psi, mačke, ptice i ostale životinje) mogu doživjeti kao plijen.



O tome da su dominantni, pogotovo prema istom spolu ne trebamo niti pisati!

Nabavite li psa isključivo zbog izgleda, a nemate vremena i/ili znanja baviti se njihovim odgojem i općenito zadovoljavanjem njihovih potreba mogli bi dobiti problematičnog psa.

Brzo uči i voli raditi

To bi bila velika šteta jer riječ je o izuzetno inteligentnom psu koji brzo uči i voli raditi. Pravilno odgojen i socijaliziran te u rukama vlasnika koji je spreman svaki dan psu posvetiti najmanje sat vremena dobreman će biti pravi obiteljski pas.

Koji će se odlično slagati s djecom, drugim psima, ali i ostalim vrstama ljubimaca. Iako su odlični čuvari to ne znače da su psi za box ili lanac! Ukratko, dobreman je pas s kojim se traba baviti i nikakvih problema neće biti.

Ako vam je doberman prvi pas preporučujemo da upišete neku od "psećih školica" u kojima ćete dobiti korisne savjete kako odgajati psa.

Kupiranje dobermana

Kupiranje psa bez opravdanih medicinskih razloga zakonom nije dozvoljeno ( iako se još uvijek prakticira).

Ono što savjetujemo vlasnicima jest da prije bilo kakvog zahvata obave konzultacije s veterinarom i da ako je potrebno zahvat obavi veterinar po pravilima struke. 

Budući da je više glava pametnije od jedne pozivamo vas da u komentarima podijelite vaša iskustva s ovom pasminom.

Zanimljivosti o pasminama pasa

Njemački bokser

Škotski ovčar

Lagotto Romagnolo

Cavalier King Charles španijel

Istarski oštrodlaki gonič

Istarski kratkodlaki gonič

Alpski brak jazavčar

Bulmastif

Bostonski terijer

Francuski buldog

Američki stafordski terijer

Bull terijer

Presa Canario

Cane corso

Kangal

Tibetanski mastif

Čivava

Dalmatinski pas

Chow chow

Zlatni retriver

Njemački ovčar

Belgijski ovčar

Velški korgi

Mali međimurski pas

Čehoslovački vučji pas

Sarloški vučji pas

Tosa Inu

Rotvajler

Američka akita

Jack/Parson Russell terijer

Dogo argentino

Aljaški malamut

Sibirski haski

Akita

Border Collie

Bigl

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.