Dobro osušite psa nakon šetnje: Evo kako izbjeći infekcije kod pasa tijekom jeseni

Foto: Suzana S.

JESEN donosi promjene u prirodi, ali i nove izazove za zdravlje pasa. Vlažno vrijeme, kiša i hladni dani mogu utjecati na zdravlje vašeg ljubimca, ako se ne poduzmu odgovarajuće mjere opreza. Uz pravilnu njegu, možete spriječiti česte jesenske zdravstvene probleme kod pasa, poput gljivičnih infekcija i upala mokraćnog mjehura.

Jedan od najvećih problema s kojima se psi suočavaju u jesen je vlažna dlaka. Nakon šetnje po kiši ili vlažnom tlu, pas se može brzo prehladiti ako se dlaka ne osuši pravilno.

Vlažna dlaka stvara savršeno okruženje za razvoj gljivičnih infekcija, osobito na koži pasa s gustim ili dugim krznom. Gljivične infekcije često počinju s crvenilom, svrbežom i neugodnim mirisom, a ako se ne liječe, mogu se proširiti i postati ozbiljnije.

Redovito sušenje dlake nakon svake šetnje, osobito u područjima gdje se zadržava najviše vlage, poput šapa, ušiju i prepona, ključno je za prevenciju.

Foto: Pexels

Osim toga, hladnije i vlažno vrijeme može dovesti do problema s mokraćnim sustavom vašeg psa. Psi koji sjede ili leže na mokroj podlozi, mogu razviti upalu mokraćnog mjehura.

Ova upala može biti bolna i uzrokovati učestalo mokrenje, bol tijekom mokrenja i opću nelagodu. Posebno su osjetljive ženke i stariji psi, ali nijedan ljubimac nije potpuno siguran od ovog problema.

Kako biste to spriječili, pazite da vaš pas ne sjedi dugo na hladnim i mokrim površinama. Također, oblačite ga u tople vodootporne kaputiće tijekom šetnje ako je vrijeme loše.

Također, vrijedi obratiti pažnju na prehranu i hidrataciju. U jesen se psi često manje kreću zbog lošijeg vremena, pa im treba omogućiti zdravu prehranu koja će podržati njihov imunološki sustav.

Svježa voda mora uvijek biti dostupna kako bi mokraćni sustav funkcionirao pravilno, a redovite šetnje i kretanje pomažu u održavanju zdravog organizma.

Pravilna jesenja rutina njege uključuje sušenje nakon svake šetnje, zaštitu od hladnoće i vlage te redovite veterinarske preglede kako biste osigurali da vaš ljubimac ostane zdrav tijekom ovih promjenjivih sezonskih uvjeta.

S malo dodatne pažnje, jesen može biti užitak i za vas i za vašeg psa!

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.