Englesko sklonište za gmazove muči se s pronalaskom udomitelja za svoje štićenike

CENTAR za gmazove u Brightonu, jedna od podružnica organizacije Kraljevsko društvo za sprječavanje okrutnosti prema životinjama (RSPCA) u Ujedinjenom Kraljevstvu, trenutno se nalazi u problemima zbog nedostatka udomitelja za gmazove. Osim gmazova, centar udomljuje vodozemce i beskralježnjake.

Kako piše BBC, dobrotvorna organizacija prošle je godine imala 42% više napuštenih nego udomljenih životinja. 

Dok su neke od ovih životinja završile u Ujedinjenom Kraljevstvu kao slijepi putnici u kontejnerima, druge su napuštene jer se vlasnici više ne mogu ili ne žele brinuti o njima. 

Neke od životinja koje se trenutno nalaze u Centru za gmazove u Brightonu su ženka zelenog baziliska Valentina, mužjak mošusne kornjače Elon, šarena boa Ben, šareni nilski varan Lucio i kraljevski piton Obsidian.

"Ovo je jedino RSPCA-ovo sklonište za reptile u cijeloj zemlji", rekao je za BBC Fred Bard, voditelj odjela za reptile. "Reptili nam dolaze iz različitih izvora - neke su napustili vlasnici koji se više nisu mogli brinuti o njima, neki su spašeni od zlostavljanja, a neki su slijepi putnici koji su zalutali u prtljagu ljudi koji se vraćaju s odmora, ili su došli u kontejnerima i vrećicama za salatu."

Bard savjetuje potencijalnim vlasnicima gmazova da istraže kako izgleda briga o ovim zahtjevnim ljubimcima prije nego što donesu odluku. "To nije jednostavno kao udomljavanje mačke ili psa", napominje.

Djelatnica skloništa Catt objasnila je da se trude prioritizirati životinje kojima je potrebna najveća pomoć. Ona je zadužena za brigu o divovskim varanima, jer je jako teško pronaći vlasnike koji im mogu osigurati odgovarajući prostor.

Catt je rekla da je gušterica Valentina jedan od gmazova koji su najduže u skloništu jer već tri godine ne može pronaći udomitelja.

"Ona zahtijeva vrlo specijaliziran dom, treba joj veliki kavez u kojem može trčati, penjati se i plivati", objašnjava djelatnica skloništa.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.