Evo kako pomoći ljubimcu koji prolazi kroz tugu i depresiju

Foto: Shutterstock

PSI koji odbijaju jesti ili piti nakon gubitka ljudskog člana obitelji nisu rijetkost. Mnogi ljubimci prolaze kroz depresiju, a neki čak umiru ubrzo nakon svog vlasnika, doslovno zbog slomljenog srca. Tuga je stvarna za pse i mačke, a vjerojatno i kod drugih životinja, poput konja. Iako ne postoji trenutačni lijek za bol koju tugujući ljubimac osjeća, postoje koraci koje vlasnici mogu poduzeti kako bi utješili svog ljubimca.

Vrijeme kao ključni faktor u oporavku tugujućih pasa

Vrijeme je jedan od najvažnijih faktora u procesu ozdravljenja. Kao što je slučaj i kod ljudi, vrijeme može pomoći ljubimcima da se lakše nose s gubitkom. Prva dva tjedna nakon gubitka obično su najteža. U tom periodu psi često pretražuju i njuškaju po kući i dvorištu, tražeći nedavno preminulog člana obitelji. Mnogi psi mogu neprestano dahćući hodati u krugovima, sliniti i cviliti bez očitog razloga.

Neki ljubimci čak odbijaju hranu i vodu nekoliko dana nakon gubitka. Uobičajena su i ponašanja poput produljenog spavanja, skrivanja na neobičnim mjestima te odbijanja igre.

@animalsrescues Don't worry, I'll take care of you while he's not here. He will be back soon! #animalrescue #dogrescue #dog #straydog #dogoftiktok #fyp #fypシ ♬ loveisgone - 谢丹妮

Aktivnosti za ublažavanje stresa i vježbanje za tugujuće pse

Najvažnije što vlasnici mogu učiniti jest pružiti ljubimcu dodatnu pažnju. Više šetnji, dodatno vrijeme maženja na kauču ili duži zagrljaji u krevetu mogu pomoći. Omiljene poslastice i hrana, kao i posjeti novim parkovima ili istraživanje novih staza, također su korisni. Vježbanje je odličan antidepresiv i sredstvo za ublažavanje stresa, kako za ljude tako i za životinje.

Ako simptomi potraju dulje od dva tjedna ili ne počnu slabiti, postoji mogućnost da ljubimac razvija kliničku depresiju, stoga je potrebno potražiti veterinarsku pomoć.

Liječenje depresije kod tugujućih pasa

Psi i mačke mogu razviti oblik depresije nakon bilo kakvog gubitka. Ako se simptomi pogoršaju ili ne nestanu nakon dva tjedna, preporučuje se posjet veterinaru.

Veterinari mogu propisati različite antidepresive uz preporuku za dodatne vježbe. Osim toga, mogu se koristiti feromoni, L-theanin, kolostrum kalming kompleks, melatonin i Bachovi cvjetni pripravci kao podrška. Većina ljubimaca može se uspješno liječiti kombinacijom prirodnih lijekova, propisanih lijekova i redovitog vježbanja.

Nakon jednog do dva mjeseca terapije, mnogi ljubimci počinju se vraćati u normalu, iako će vjerojatno i dalje tugovati za svojim voljenim vlasnikom, ali bit će sposobni bolje se nositi s svakodnevnim životom.

Uzrok tuge može biti i bolest

Jedna od najvećih briga kod tugujućih ljubimaca je nešto što se zove dekompenzacija. Mnogi ljubimci s intenzivnim vezama s ljudima su stariji, što ih čini podložnijima neotkrivenim bolestima vezanim uz starost.

Stres i tjeskoba, povezani s depresijom, mogu pogoršati skriveni zdravstveni problem do točke životne ugroženosti. Ako ljubimac ne pokazuje znakove poboljšanja nakon dva tjedna, preporučuje se posjet veterinaru radi pregleda. Jednostavne pretrage krvi i urina, te temeljit fizički pregled, mogu otkriti eventualne zdravstvene probleme prije nego što postanu ozbiljni.

Udomljavanje novog ljubimca

Iako je ovo često kontroverzna i vrlo osobna odluka, ne preporučuje se zamjena preminulog vlasnika novim ljubimcem, barem ne odmah. Razlog tome je što se veza između čovjeka i životinje razlikuje od veze između dvije životinje. Ako će udomljavanje novog ljubimca pomoći ljudskim članovima obitelji da prebrode tugu, tada je to dobra odluka.

No, ako je cilj olakšati tugu postojećem ljubimcu, to možda neće imati željeni učinak. U većini slučajeva bolje je pričekati dok obitelj ne prebrodi početne faze tuge i počne se oporavljati, a tada je pravo vrijeme za razmišljanje o udomljavanju novog ljubimca. Naravno, svaka obitelj najbolje poznaje svoje potrebe pa je konačna odluka na njima.

Tuga pogađa sve

Tuga utječe na cijelu obitelj, ljudsku i životinjsku. Proces ozdravljenja zahtijeva vrijeme i trud, a neki ljubimci, kao i ljudi, mogu imati koristi od medicinske pomoći. Preboljeti tugu nije nešto što se može "izdržati", već nešto što treba preživjeti.

Nije slabost ili nenormalno ako vi ili vaš ljubimac trebate pomoć. Tugovanje je prirodno, normalno i bolno te nije sramota potražiti pomoć veterinara nakon gubitka člana obitelji. Cilj je vratiti zdravlje i sreću našim životinjskim pratiteljima. Imajte na umu, prema iskustvu mnogih, s vremenom postaje lakše. Možda ne tako brzo kako bismo željeli, ali postaje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.