Evo koje ljetne namirnice smijete dati psu kao poslasticu

Foto: Pexels

LJETO je omiljeno doba mnogih jer sa sobom donosi logorske vatre, roštiljanje i vrijeme provedeno na otvorenom u društvu naših četveronožnih prijatelja. Upravo pripremanje hrane na roštilju jedan je od onih trenutaka kada se psi počnu vrzmati oko nogu vlasnika, upućujući im najmiliji pogled ne bi li se osladili.

Iako biste možda htjeli podijeliti svoje omiljene "roštiljske poslastice" sa svojim ljubimcima, važno je zapamtiti što je zdravo za njih, a koja im hrana može naštetiti. Animal Humane Society je u suradnji s veterinarima istražio koja hrana, koju ljeti konzumiramo, može postati poslastica za pse, a koju bi trebalo izbjegavati u širokom luku.

Najprije je važno napomenuti da ljudska hrana nije dobra za pse ako im se daje u velikim količinama. U njoj mogu uživati samo ponekad i ovisno o pojedinačnom zdravlju svakog psa.

Pretjerivanje može dovesti do pretilosti i drugih zdravstvenih problema. Imajte na umu da neki ljubimci mogu biti osjetljivi ili alergični na određene namirnice, stoga je uvijek najsigurnije izbjegavati davanje ljudske hrane životinjama izvan vašeg kućanstva.

Hrana koju u umjerenim količinama smijete dati psu

Lubenica, zamrznute i svježe bobice, mogu biti ukusna poslastica za pse ako se daju u vrlo malim količinama. Potrebno je biti svjestan činjenice da voće sadrži šećer i velike količine ne bi dobro utjecale na zdravlje psa.

Ipak, grožđe ili grožđice nikada ne smiju dospjeti u usta vašeg psa, jer su za njega vrlo opasne. Prije nego što voće ponudite ljubimcu, temeljito ga isperite kako biste uklonili pesticide i prljavštinu.

Određeno povrće također će u malim količinama biti odlična ljetna poslastica za vašeg ljubimca. Brokula je sigurna za pse i najbolje se poslužuje kao povremena poslastica. Bogata je vlaknima i vitaminom C te niska u masnoćama.

Prokulice su prepune hranjivih tvari i antioksidansa, koji su odlični za ljude i za pse. Mrkva je izvrstan niskokalorični zalogaj, bogat vlaknima i beta-karotenom, koji proizvodi vitamin A. Osim toga, grickanje ovog narančastog korjenastog povrća izvrsno je za zube vašeg psa.

Sir je bogat solju i masnoćom, pa ga je najbolje davati psu samo u malim količinama. Odaberite manje masne vrste sira kako biste ograničili unos kalorija. Sirevi kao što su Gouda, Edamer ili Cheddar odličan su izbor. Također, sir sadrži proteine, kalcij i vitamine koji su potrebni psima.

Protein u vrstama mesa, poput piletine, svinjetine, šunke i puretine, čini ih odličnom poslasticom za pse. Prije nego što podijelite mali zalogaj sa svojim ljubimcem, uklonite sve kosti i provjerite je li meso potpuno pečeno kako biste izbjegli eventualne probleme.

Hrana koju je uvijek potrebno izbjegavati

Avokado sadrži toksin koji može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme kod pasa. Velike koštice također mogu predstavljati opasnost od gušenja, stoga je ovu hranu najbolje izbjegavati.

Previše grickalica, poput prerađenog ili masnog mesa, može uzrokovati gastrointestinalne smetnje ili pankreatitis. Također, neovisno o tome koliko vas pas molio da mu date kuhane kosti s roštilja, nemojte to učiniti. Te kosti je lako usitniti u male komadiće koji zatim predstavljaju opasnost od gušenja.

Sladoled je još jedna namirnica koju vaš pas ne bi trebao okusiti jer sadrži preveliku količinu šećera. Kod nekih životinja moguća je i intolerancija na laktozu. Isto tako, kuhana jaja, salata od krumpira i namirnice koje često idu u kombinaciji s majonezom velika su opasnost za pse.

Ostale ljetne namirnice koje se često nalaze na stolovima terasa posebno su opasne za pse: grožđe i grožđice, luk, čokolada, češnjak i alkohol. No, čak i ako smo oprezni s poslasticama koje dajemo našim voljenim ljubimcima, uvijek postoji rizik da pojedu hranu koju ne bi smjeli dok ne gledamo što rade. Povraćanje i proljev mogu biti rani znakovi problema, a letargija ili bol mogu značiti da je vrijeme za posjet trebate otići veterinaru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.