Irski mekodlaki pšenični terijer: Zanimljivosti o pasmini!

 Foto: 123rf.com

KAO što i sam naziv pasmine sugerira irski mekodlaki pšenični terijer potječe iz Irske i smatra se jednom od najstarijih irskih pasmina, čije se porijeklo povezuje s irskim terijerom i irskim plavim terijerom!

Spadaju u srednje velike pse, a prepoznatljivi su po svojoj mekoj i valovitoj dlaci "pšenične" boje koja se ne linja, ali kako se ne bi zapetljala treba je redovito četkati i češljati. Iako ih se danas uglavnom koristi kao obične ljubimce, kroz povijest ih se koristilo kao radne pse.

Tako se u literaturi navodi kako se irskog mekodlakog pšeničnog terijera koristilo kao psa čuvara koji je seoska domaćinstva čuvao od štetočina, ali i kao lovačke i pastirske pse!

Iako ih se smatra manje tvrdoglavim i agresivnim od većine drugih terijera, svatko tko razmišlja o ovoj pasmini ne smije zaboraviti da u njima ipak ima terijerske krvi, što znači da je riječ o teritorijalnim psima koji imaju dosta energije te se preporučuju aktivnijim vlasnicima i obiteljima sa starijom djecom.

Budući da su jako vezani uz obitelj i teško podnose samoću ne preporučuje ih se vlasnicima koji puno rade i često izbivaju iz kuće.

Kod odgoja posebnu pažnju trebalo bi posvetiti obuzdavanju njihovih lovačkih nagona odnosno od malena ih privikavati na mačke, ptice i ostale manje životinje s kojima će se susretati kroz život. U suprotnom bi mogli juriti za svime što se kreće, čime se izlažu riziku da ih primjerice udari automobil ili da jureći za nekom životinjom odlutaju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.