Izbirljiva mačka nijedan obrok ne pojede bez posebnog začina: "Talijanka u duši"

Screenshot: TikTok

TikTokerica Margherita nedavno je posjetila svoje roditelje u Italiji, a navika njihove mačke nasmijala ju je do suza. Naime, narančasti mačak neće pojesti niti jedan obrok, osim ako u njemu nema par kapi maslinovog ulja. Tu naviku stekao je kada nije htio jesti suhu hranu pa su Margheritini roditelji pokušali improvizirati i začinili su je maslinovim uljem. Ostalo je povijest.

U simpatičnom videu Margheritin tata se saginje i hranu u mačjoj zdjelici začinjava maslinovim uljem. Mačka za to vrijeme pristojno čeka. Ono što je također posebno jest da mačka ne želi jesti kupovno, već isključivo domaće ulje. 

"Talijanka u duši" - jedan je od komentara gledatelja koje je oduševila navika ove mačke.

@imacheesecakenyc I can’t make this up 😅😅😅 #italy #italiancat #cat #funny #travel #italytravel #italytiktok ♬ Dolce Nonna - Wayne Jones & Amy Hayashi-Jones

Hill's Pets kaže da masline, osobito zelene, sadrže aktivni kemijski spoj sličan onome koji se nalazi u mačjoj travi. Vjeruje se da je taj spoj, nepetalakton, povezan s načinom na koji mačka reagira na biljku.

Masline i maslinovo ulje ne smatraju se otrovnima za mačke, no njihov unos trebao bi biti ograničen. Poznato je da su masline bogate natrijem te ih treba smatrati poslasticom. Svakako se ne preporučuje davati masline ili maslinovo ulje mačkama koje imaju bolest srca ili bubrega. Maslinovo ulje je čista mast i, iako nije otrovno, prevelika konzumacija može dovesti do proljeva ili povraćanja kod mačaka.

S druge strane, članak iz CatTimea istaknuo je prednosti maslinovog ulja kada se uključi u prehranu mačaka. Može poboljšati imunološki sustav, djelovati kao prirodni lijek za zatvor te promovirati zdravu kožu i krzno. Maslinovo ulje također pomaže u borbi protiv dijabetesa i drugih kardiovaskularnih bolesti kod mačaka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.