Kako pomoći psu s artritisom? Praktični savjeti za sretniji i aktivniji život

Foto: Shutterstock

Baš kao i ljudi, i naši četveronožni prijatelji mogu osjetiti posljedice starenja. Jedan od najčešćih problema s kojima se stariji psi suočavaju, artritis je stanje koje uzrokuje bol i ukočenost u zglobovima, čineći svakodnevne aktivnosti napornijima. No, uz malo pažnje i nekoliko prilagodbi, možete pomoći svom psu da i dalje uživa u životu unatoč ovom izazovu. Najčešće zahvaćena mjesta kod artritisa su leđa, koljena, laktovi, gležanj, zapešće, ramena i kukovi.

Foto: Shutterstock/Index

Jedan od prvih koraka je pažljivo praćenje prehrane vašeg psa. Zdravlje zglobova počinje s tanjurom! Psi s artritisom često imaju problema s viškom kilograma, što dodatno opterećuje njihove već bolne zglobove.

Održavanje idealne tjelesne težine može značajno smanjiti pritisak na zglobove i ublažiti bol. Osim toga, prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama, koje se često nalaze u ribljem ulju, može djelovati protuupalno i pomoći u smanjenju simptoma artritisa.

Ali prava čarolija dolazi uz pomoć posebnih dodataka za zglobove. Glukozamin i kondroitin postali su pravi hit među vlasnicima pasa jer pomažu u obnovi hrskavice i smanjenju boli.

Ako vaš pas tek počinje osjećati simptome artritisa, ovi dodaci mogu biti upravo ono što mu treba. No, nemojte zaboraviti ni na MSM i zelenu školjku, prirodne saveznike u borbi protiv upala i bolova u zglobovima.

Dok prehrana igra ključnu ulogu, tjelesna aktivnost jednako je važna. Iako je možda primamljivo pustiti psa da se odmara, umjerena vježba zapravo pomaže u održavanju pokretljivosti.

 

Plivanje, na primjer, može biti savršena aktivnost za pse s artritisom jer ne opterećuje zglobove, a istovremeno im pomaže ojačati mišiće. Naravno, treba izbjegavati nagle skokove i intenzivne aktivnosti koje bi mogle pogoršati stanje.

Ponekad je toplina najbolji lijek. Ako ste primijetili da je vaš pas ukočen nakon dužeg ležanja, možda biste mogli isprobati grijane prostirke ili tople obloge na bolnim zglobovima.

Toplina ne samo da pomaže opuštanju mišića, već može i smanjiti bol. Uz to, osigurajte mu udoban krevet, možda čak i ortopedski s memorijskom pjenom, kako bi njegovi zglobovi bili što manje opterećeni dok odmara.

I na kraju, ne zaboravite na fizioterapiju i masažu. Lagane masaže mogu pomoći u opuštanju napetih mišića i poboljšanju cirkulacije što smanjuje bol i poboljšava pokretljivost. Fizioterapija koju provodi stručnjak također može biti korisna, osobito ako su simptomi izraženiji.

Važno je zapamtiti da artritis nije kraj aktivnog i sretnog života za vašeg psa. S pravom njegom, pažnjom i nekoliko prilagodbi, vaš krzneni prijatelj može i dalje uživati u dugim šetnjama, igri i druženju bez previše boli.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.