Kako prepoznati znakove stresa ili zadovoljstva kod pasa? Evo odgovora

Foto: Pixabay

PONAŠANJE pasa često odražava njihovo emocionalno stanje. Razumijevanje ovih ponašanja može vam pomoći da bolje komunicirate sa svojim ljubimcem i osigurate mu sretniji život. Evo nekoliko ključnih znakova koje biste trebali znati.

Znakovi zadovoljstva

Kada pas maše repom, to obično znači da je sretan i uzbuđen. Međutim, važno je obratiti pozornost na položaj repa – visoko podignut rep ukazuje na veliko uzbuđenje, dok mahanje repom u niskom položaju može biti znak smirenosti.

Istraživanje koje je provelo Sveučilište u Trentu pokazalo je da psi mašu repom na različite načine, ovisno o njihovom emocionalnom stanju. Na primjer, mahanje repom više udesno povezano je s pozitivnim osjećajima, dok je mahanje ulijevo povezano s negativnijim emocijama.

Ako je pas opušten, bez napetosti u tijelu, to je jasan znak da se osjeća sigurno i zadovoljno. Opušten pas često ima otvorena usta s lagano isplaženim jezikom, što je znak da se osjeća ugodno. Ponašanje poput skakanja, trčanja, naginjanja prema naprijed i mahanja repom, znak je da je pas raspoložen za igru i osjeća se sretno.

@elliegoldenlife

happy dog

♬ Happy Dog - DJ Moody

Znakovi stresa

Kada pas povuče uši unazad ili ih spusti, to može biti znak straha ili nesigurnosti. Učestalo lajanje, cviljenje ili drugi vokalni izrazi mogu biti znak da je pas pod stresom ili da osjeća nelagodu.

Istraživanje objavljeno u časopisu Applied Animal Behaviour Science pokazalo je da zijevanje kod pasa može biti znak stresa, posebno u situacijama kada pas nije umoran. Studija je potvrdila da se zijevanje češće javlja u stresnim situacijama.

Ako pas često zijeva ili oblizuje usne u situacijama kada nije pospan ili gladan, to može biti znak stresa ili tjeskobe. Ako je rep ukočen ili čvrsto pritisnut uz tijelo, to može ukazivati na to da je pas pod stresom ili se osjeća ugroženim. Psi koji se tresu ili pokušavaju sakriti mogu osjećati strah ili nelagodu u trenutnoj situaciji.

@goldenpup.mika Can you see the stress behind the dog's "smile"? Often times a dog’s smile was interpreted as the dog being "happy", but it could be the complete opposite🚫 Dogs communicate with us in very subtle body languages. A small facial expression can tell us profound messages. Not all "smiles" are created equal.🐶 Faces of stress include pinned ears, furrowed brow, dilated pupils, whale eye, skin pulled tight, ridges on forehead. Stressed facial expression could be paired with stress signals like lip licking, yawning, panting, looking away, and scratching.🐕 What does your dog do when they are stressed or anxious? #dogsmiling #dogbodylanguage #dogbehavior #dogtips #dogtraining ♬ What Love Is - Zimmer90

Kako pomoći psu?

Ako primijetite znakove stresa, pokušajte ukloniti izvor nelagode i stvoriti sigurnu te mirnu okolinu za psa. Uplašenom ili tjeskobnom psu može pomoći nježan dodir ili smiren glas koji će mu dati do znanja da je siguran. Postupno izlaganje stresnim situacijama kroz trening i socijalizaciju može pomoći psu da se osjeća sigurnije u različitim situacijama.

Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Helsinkiju pokazalo je da pravilna socijalizacija i trening mogu značajno smanjiti stres kod pasa, što potvrđuje važnost postepenog izlaganja različitim situacijama.

Prepoznavanje ovih znakova pomoći će vam da bolje razumijete svog psa i pružite mu potrebnu podršku, bilo da se radi o smirivanju ili ohrabrivanju igre.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.