Korat: Upoznajte rijetku pasminu mačaka s jedinstvenim karakterom

Foto: Profimedia

MEĐU ljubiteljima mačaka, korat se ističe kao prava rijetkost, ne samo zbog svojeg fascinantnog izgleda, već i zbog posebne povijesti i simbolike koju nosi. Ova drevna tajlandska pasmina poznata je po svojoj srebrnosivoj dlaci, velikim očima i karakteru koji očarava. Ako tražite nježnog, odanog pratitelja, korat bi mogao biti savršen odabir. U nastavku otkrivamo što sve čini korat toliko jedinstvenim.

Simbol sreće i blagostanja

Korati su više od običnih mačaka; u tajlandskoj tradiciji, smatraju ih simbolima sreće i blagostanja. Vjeruje se da prisutnost korata donosi sreću obiteljima, što je ovu pasminu učinilo izuzetno popularnom u domovima diljem Tajlanda. Tradicionalno, korate daruju mladencima kao blagoslov za uspješan brak i plodnost. Ova posebna simbolika čini ih dodatno privlačnima, posebno onima koji u svoj dom žele unijeti pozitivnu energiju.

Prepoznatljive karakteristike korata

Vizualno, korati su doista upečatljivi. Njihova je dlaka gusta, kratka i srebrnosiva s posebnim sjajem koji podsjeća na vlažno lišće pod suncem. Ova boja, koju često nazivaju "platinastom", jedinstvena je za korate i čini ih prepoznatljivima u svijetu mačaka. Još jedna zanimljiva osobina su njihove velike, izražajne oči boje zelenog jantara koje postaju intenzivnije kako mačka stari, stvarajući tajanstven i inteligentan izraz.

Osobnost koja osvaja

Iza tog impresivnog izgleda skriva se ljubazno, nježno biće. Korati su poznati po svojoj odanosti vlasnicima. Za razliku od mnogih mačaka, koje preferiraju neovisnost, korati traže društvo i aktivno sudjeluju u svakodnevnim aktivnostima svojih ljudi. Ove mačke vole biti u središtu pažnje, a često biraju jednog člana obitelji kojem se posvećuju. No, iako su izuzetno društvene, korati su vrlo osjetljivi na glasne zvukove i nagle promjene, pa su najbolji izbor za mirne domove.

Drevna povijest korata

Podrijetlo pasmine seže duboko u povijest Tajlanda. Ove su mačke dobile ime po istoimenoj pokrajini gdje su, prema legendi, prvi put otkrivene. Prvo dokumentirano spominjanje korata datira iz razdoblja Ayutthaya u povijesti Siama (1350.-1767.) i sadržano je u Knjizi pjesama o mačkama, gdje se pasmina opisuje kao jedna od "sretnih" mačaka Tajlanda.

Njega i zdravlje korata

Korati su prirodno zdrava pasmina, ali su skloni respiratornim problemima zbog specifične građe nosa. Redoviti veterinarski pregledi i održavanje higijene vrlo su važni. Njihova kratka dlaka ne zahtijeva puno njege, samo povremeno četkanje kako bi se uklonila mrtva dlaka i očuvala prirodna, sjajna boja.

Također, korati vole rutinu i nisu ljubitelji promjena, pa je preporučljivo postepeno uvoditi sve nove stvari u njihov život. Pružite im stabilno, mirno okruženje i imat ćete zadovoljnog, sretnog suputnika.

Korat kao kućni ljubimac

Ono što korata čini posebnim kućnim ljubimcem jest njegova posvećenost i privrženost vlasnicima. Korati vole razgovarati s ljudima, ponekad ih čak prate po kući, sudjelujući u svakodnevnim aktivnostima. Idealni su za one koji žele mačku koja će biti stalno uz njih, umirujući prisutnošću i nježnošću.

Korat – mačka koja donosi sreću i ljubav

Glavni uzgajivači Korata nalaze se u SAD-u i Velikoj Britaniji. Prosječna cijena koratskog mačića je oko 400 dolara, a cijena rasplodnih i izložbenih primjeraka može doseći 2000 dolara i više.

Ako ste u potrazi za ljubimcem koji će biti više od mačke, korat bi mogao biti savršen izbor. Ova rijetka, prekrasna mačka nije samo simbol sreće, već i prijatelj koji će vam obogatiti život svojom prisutnošću i nježnošću. Elegantnog izgleda, zanimljive povijesti i šarmantnog karaktera, korat zaslužuje biti zvijezda svakog doma u kojem se nađe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.