Ova kujica je dojila 3 šteneta afričkog divljeg psa jer ih je njihova majka napustila

Foto: Facebook

ZOOLOŠKI vrt u Indiani nedavno je pozdravio leglo ugroženih afričkih divljih pasa. Samo je troje preživjelo zahvaljujući nevjerojatnoj surogat majci. Dok afrički divlji psi obično žive s čoporom grabežljivaca u divljini, pas koji se brine o njima u zoološkom vrtu je zlatni retriver, piše CBS. 

It's been two days without African painted dog puppy pictures. Let's fix that! Although the painted pups are weaned now...

Objavljuje Potawatomi ZooUtorak, 19. prosinca 2023.

Iz zoološkog vrta Potawatomi objavili su da je u rujnu u zoološkom vrtu rođeno osam mladunaca. Ali njihovi roditelji, Bleu i Maurice, nisu brinuli o bebama.

"Unutar 12 sati od rođenja štenaca u zoološkom vrtu Potawatomi, tim za brigu o životinjama rekao je da čopor neće moći uspješno odgajati štence. Bleu, neiskusna majka, nije se brinula za svoje štence na način na koji je trebala, a Maurice je slijedio njezin primjer", stoji u priopćenju zoološkog vrta. 

Smatraju se ugroženom vrstom

Stoga je osoblje zoološkog vrta konzultiralo stručnjake koji pomažu u izradi planova uzgoja afričkih divljih pasa u SAD-u. U divljini postoji manje od 7 tisuća odraslih divljih pasa i smatraju se ugroženima zbog ljudi, fragmentacije staništa i bolesti, kažu u zoološkom vrtu.

Osoblje u zoološkim vrtovima obično pokušava ostati podalje kako bi čopori mogli uzgajati mladunce kao što to rade u divljini. To je obično uspješno i mladunci mogu naučiti složenu društvenu strukturu svoje vrste.  Ali u ovom slučaju, odlučeno je da će osoblje morati odgajati mladunce - uz pomoć druge životinje.

Umjesto hranjenja mladunčadi na bočicu, stručnjaci su preporučili pronalaženje zamjenskog psa koji će im pomoći u dojenju. Vijeće za dobrobit životinja Indiane povezalo je zoološki vrt sa zlatnom retrivericom po imenu Kassy koja se nedavno okotila i proizvodila mlijeko kojim je mogla hraniti i mladunce. Kassy je u zoološki vrt došla sa svojim štencima i odmah je uzela afričke štence pod svoje.

Pas preuzeo brigu

Kad je počela njegovati štence, prvi tjedan njihova života bio je težak, a osoblje je radilo 24 sata dnevno. "Kao što je uobičajeno kod mladunaca životinja, neki od afričkih mladunaca nisu bili dovoljno jaki da prežive, unatoč predanoj pažnji koju su im Kassy i osoblje zoološkog vrta posvetili, ali tri jesu", rekli su iz zoološkog vrta.

Još nisu imenovani, ali preživjele mladunce zovu Plava, Crvena i Narančasta, prema bojama koje se nosili oko vrata od rođenja.

Zoološki vrt priprema dom za tri afrička psića pored odraslih afričkih divljih pasa u zoološkom vrtu. Odlučili su ih ne integrirati s ostalim jer stariji "nisu pokazali dovoljno pozitivno zanimanje za štence, pa je plan promijenjen." Njihov je plan reintegrirati ih s drugima kada narastu.

"Bilo je to emocionalno iscrpljujuće i izazovno putovanje za osoblje, ali misija je zoološkog vrta raditi na očuvanju divljih vrsta. Ponekad je putovanje glatko, a ponekad su potrebne izvanredne mjere. Ova tri zdrava, aktivna štenca samo su početak ove priče, a mi iz Zoološkog vrta se nadamo da ćemo u budućnosti moći podijeliti više njihovih pozitivnih životnih prekretnica", napisali su. 

Drumroll! We know you've been following our painted dog pupdates, and this one is pretty exciting! The boys have names!...

Objavljuje Potawatomi ZooČetvrtak, 18. siječnja 2024.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.