Maltezer: Mali pas za stan, prijatelj djece, ali ne igračka za djecu

 Foto: 123rf.com

MALTEZER je jedna od najpopularnijih patuljastih pasmina u Hrvatskoj. To može zahvaliti bogatoj povijesti, općem izgledu, veličini i karakteru. Za sve vas koji razmišljate o maltezeru kao budućem ljubimcu pripremili smo kratak vodič kroz pasminu.

Povijest maltezera

Iako se u literaturi kao zemlja podrijetla najčešće navodi Malta po kojoj je pasmina navodno dobila ime, pravo podrijetlo maltezera još uvijek nije u potpunosti razjašnjeno.

Naime, pretke današnjih maltezera povezuje se i s Italijom, našim otokom Mljetom, a ima i onih koji pak smatraju da potječu iz Azije odakle su s trgovcima došli na područje Mediterana.

Kako s podrijetlom nepoznanica ima i s namjenom pasmine. Tako se spominje kako se pretke maltezera u lukama koristilo za lov na miševe i štakore, dok ih pak s druge strane brojna slikarska i književna djela prikazuju kao pse koji su se često viđali u društvu plemića i plemkinja.




Opis pasmine

Maltezeri su psi prosječne visine (ovisno o spolu) 20 do 25 centimetara, kompaktne građe tijela težine koja se kreće od tri do četiri kilograma. Na glavi se ističu oči i nos crne boje, dok su noge kratke s okruglim šapama. Tijelo maltezera prekriveno je gustom bijelom dlakom.

Maltezer kao kućni ljubimac

Razmišljate li o maltezeru kao budućem ljubimcu morate znati kako je održavanje njihove dlake zahtjevno. Barem u početku dok se ne uđe u rutinu. Ne želite li da se dlaka zapetlja i bude puna čvorova istu ćete morati češljati svaki dan, a čak i tada je moguće zapetljavanje.

Budući da će se tijekom života često sretati s četkama, češljevima, sušilima za kosu i sličnim uređajima od malena ga je potrebno na to privikavati. Izbjeći ćete tako da uređivanje za vašeg ljubimca bude stresno iskustvo.

Kao vlasnik maltezera vjerojatno ćete se sresti s problemom "suza" odnosno iscjetkom iz očiju koji će s vremenom (ako se redovito ne čiste) na dlaci ispod očiju ostavljati smeđe tragove. No, nehigijena očiju može dovesti i do puno ozbiljnijih problema tako da je oči odnosno dlaku oko njih potrebno redovito čistiti.

Maltezeri i djeca

Mnoge buduće vlasnike pasa zanima kako se određena pasmina ponaša prema djeci? Kao i kod svakog drugog psa izuzetno je važna što ranija socijalizacija. Djecu od malena učite da je pas prijatelj za igru, a ne dječja igračka. Uglavnom maltezeri i djeca se super slažu, ali dijete i psa nikad ne ostavljajte same.

PROČITAJTE u čemu vlasnici maltezera i drugih malih pasa najčešće griješe

Za kraj napišimo kako je riječ o zdravoj pasmini koju se preporučuje držati u stanu. Ako se o njoj brinete na odgovarajući način prosječno živi 12 do 14 godina, ali vrlo često dožive i više od prosjeka.

Budući da je više glava pametnije od jedne pozivamo vas da u komentarima podijelite vaša iskustva s ovom pasminom.

Zanimljivosti o pasminama pasa

Zanimljivosti o pasminama pasa

Tosa inu

Bernski planinski pas

Bernardinac

Rotvajler

Američka akita

Jack/Parson Russell terijer

Dogo argentino

Aljaški malamut

Sibirski haski

Akita

Peruanski bezdlaki pas

Maltezer

Bigl

Patuljasti šnaucer

Faraonski gonič

Newfoundlander

Doberman

Njemački bokser

Škotski ovčar

Lagotto Romagnolo

Cavalier King Charles španijel

Istarski oštrodlaki gonič

Istarski kratkodlaki gonič

Alpski brak jazavčar

Bulmastif

Bostonski terijer

Francuski buldog

Američki stafordski terijer

Bull terijer

Presa Canario

Cane corso

Kangal

Tibetanski mastif

Čivava

Dalmatinski pas

Chow chow

Zlatni retriver

Njemački ovčar

Belgijski ovčar

Velški korgi

Mali međimurski pas

Čehoslovački vučji pas

Irski vučji hrt

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.