Mnogi vlasnici griješe kada misle da pse ne treba štititi od buha i krpelja ljeti

Foto: Pixabay

UNATOČ mišljenju da krpelja nema po ljeti i zimi, vjerujem da smo do sada svi shvatili da nema ni prave zime ni pravog ljeta. Mnogi vlasnici smatraju da nema potrebe stavljati zaštitu protiv krpelja i buha tijekom cijele godine, no, nažalost, to nije točno.

Krpelji su dosadne životinje koje se hrane krvlju toplokrvnih životinja i ljudi. Manje su aktivni kada su temperature veće od 35 stupnjeva više od deset dana ili kada su niže od -10 stupnjeva Celzijusa, također više od desetak dana. Mogu prenijeti bolesti poput lajmske borelioze, erlihioze, babezioze i anaplazmoze psima. Babezioa uzrokuje piroplazmozu koja, ako se ne primjeti na vrijeme, može biti smrtonosna za vašeg ljubimca. 

Jedina sigurna prevencija je redovito korištenje preparata za zaštitu ljubimaca. To mogu biti spot-on ampule, tablete za žvakanje, ogrlice, sprejevi i šamponi. Do sada su se najmanje učinkovitima pokazali sprejevi i šamponi.

Foto: Pexels

Pri odabiru zaštite, važno je posavjetovati se s veterinarom kako biste odabrali najbolju zaštitu za vašeg ljubimca. Na primjer, kod pasa s dugom dlakom i podlakom, spot-on ampule i ogrlice neće imati toliki učinak kao tablete za oralnu primjenu.

Bez obzira na vrstu zaštite koju odaberete, ono što i sami možete napraviti jest redovito pregledavanje psa nakon šetnje, boravka u šumi ili travi. 

Ako pronađete krpelja, uklonite ga što prije moguće pomoću pincete ili posebnog alata za uklanjanje krpelja. Uhvatite krpelja što bliže koži i povucite ga van. Izbjegavajte gnječenje tijela krpelja kako ne biste prenijeli patogene u krvotok psa.

Foto: Shutterstock

Nije svaki krpelj zarazan i važno je napomenuti da, ako je vaš pas zaštičen i ako pronađete osušenog krpelja, mogućnost zaraze je jako mala. 

Crveni alarm ili vrijeme kada je potrebno posjetiti veterinara jest ako primijetite da se vaš pas intenzivno češe, gubi dlaku, ima crvenu ili iritiranu kožu ili vidite buhe i krpelje. Također, posjetite ga ako pas pokazuje znakove bolesti poput letargije, gubitka apetita, vrućice ili oticanja zglobova.

I za kraj, ljetni mjeseci mogu donijeti povećan rizik od infestacije buhama i krpeljima, no uz pravilne preventivne mjere možete zaštititi ljubimce. Redovita zaštita, pregledi i brza reakcija na znakove infestacije ključni su za očuvanje zdravlja vašeg psa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.