Mogu li psi razmišljati o prošlosti? Znanost otkriva nevjerojatne pseće sposobnosti

Foto: Index

Jeste li se ikada zapitali može li vaš pas razmišljati o prošlim događajima, kao što to mi činimo? Kada se vratite kući nakon dugog radnog dana i vaš pas vas veselo dočeka, možda se pitate sjeća li se on svih prošlih trenutaka koje ste proveli zajedno.

Istraživanja o pamćenju kod pasa otkrivaju da njihovo sjećanje ima mnogo više sličnosti s ljudskim pamćenjem, nego što smo prije mislili. Proučavanje kognitivnih sposobnosti životinja, uključujući pse, dugo je predstavljalo izazov. To je djelomično zato što ne možemo točno znati što životinje misle.

Još jedan problem je naša sklonost da previše čitamo u njihove geste, kao što je to bio slučaj s poznatim konjem imenom Hans, koji je u ranim 1900-ima postao slavan zbog svojih navodnih matematičkih sposobnosti. Kasnije se ispostavilo da su te sposobnosti rezultat suptilnih signala koje mu je davao njegov vlasnik.

Znanstvenici danas znaju da postoji nekoliko vrsta pamćenja. Semantičko pamćenje omogućuje životinjama da se prisjećaju činjenica i znanja, poput toga što znači naredba "Sjedni!". S druge strane, epizodičko pamćenje odnosi se na sjećanje na osobna iskustva i događaje iz prošlosti što oblikuje njihovo buduće ponašanje.

Foto: Index

Nedavna istraživanja sugeriraju da psi mogu imati nešto slično epizodičkom pamćenju. Naime, psi posjeduju hipokampus, ključnu moždanu strukturu koja je uključena u ovaj oblik pamćenja kod ljudi. Neuroznanstvenik Gregory Berns sa Sveučilišta Emory, koji proučava pseću kogniciju, vjeruje da psi i mnoge druge životinje vjerojatno imaju sposobnost sličnu ljudskom epizodičkom pamćenju.

Istraživanja su također pokazala da vlasnici pasa često smatraju kako njihovi ljubimci mogu pamtiti prošle događaje, čak i one koji su se dogodili prije mnogo godina. Znanstvenici su pokušali eksperimentalno dokazati prisutnost epizodičkog pamćenja kod pasa, a rezultati su ohrabrujući.

Iako još uvijek postoji mnogo toga što ne znamo o pamćenju naših četveronožnih prijatelja, jasno je da psi imaju sposobnost prisjećanja prošlih događaja i iskustava na način koji je puno složeniji nego što smo prije mislili. To ne samo da produbljuje naše razumijevanje pasa, već jača i emocionalnu povezanost koju dijelimo s njima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.