Na Velebitu je snimljena rijetka vrsta orla, pogledajte kako se kupa u lokvi

Foto: Pixabay

U NACIONALNOM parku Sjeverni Velebit jučer je snimljen mladi suri orao (Aquila chrysaetos) koji se kupao u lokvi.

Kako pišu djelatnici parka, suri orao je jedna od najvećih i najsnažnijih grabljivica na prostoru Hrvatske. Tijelo mu može biti dugačko 80-92 cm, a krila mogu imati raspon 190-230 cm.

"Odrasle su ptice tamnosmeđe sa svjetlijim zatiljkom. Što su ptice starije, to im je zatiljak svjetliji te poprima zlatnu boju. Mlade su ptice tamnosmeđe boje s velikim bijelim plohama na repu i pri vrhu krila. Za orlove karakteristični 'prsti' (raširena letna pera na vrhovima krila) vidljivi su tijekom leta", objašnjavaju djelatnici parka na Facebooku.

Suri orlovi su ptice stanarice, a procjenjuje se da u Hrvatskoj trenutno postoji tridesetak parova. Gnijezde se u priobalju, u Gorskoj Hrvatskoj, na Pelješcu te na velikim otocima Cresu, Krku i Lošinju. Jedan par obitava i u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit.

"Lovi plijen na čistinama, travnjacima i stijenama. Gnijezdi se uglavnom na stijenama, a rjeđe na stablima. Gnijezda su ogromna i isto gnijezdo može koristiti desetljećima. Lovi sisavce od veličine zeca do manje divlje svinje ili divokoze te ptice od malih pjevica do tetrijeba. Lovi pretraživanjem terena u letu ili čekajući iz zasjede, odnosno strška. Obrušava se na plijen koji ubija snažnim stiskom pandži", poručuju djelatnici.

"Suri orao ugrožena je vrsta u Hrvatskoj; u Crvenoj knjizi ptica Hrvatske kategoriziran je kao 'kritično ugrožena (CR) gnjezdarica'", dodaju.

Nadzorna kamera u NP Sjeverni Velebit zabilježila je mladu jedinku surog orla na kupanju u lokvi. Suri orao (Aquila chrysaetos) ubraja se u naše najveće i najsnažnije grabljivice. Dužina tijela je 80 – 92 cm, a raspon krila 190 – 230 cm. Odrasle su ptice tamnosmeđe sa svjetlijim zatiljkom. Što su ptice starije, to im je zatiljak svjetliji te poprima zlatnu boju. Mlade su ptice tamnosmeđe boje s velikim bijelim plohama na repu i pri vrhu krila. Za orlove karakteristični "prsti" (raširena letna pera na vrhovima krila) vidljivi su tijekom leta. Stanarica je, tijekom cijele godine prisutna u Hrvatskoj. Gnijezdi se na planinama u priobalju, u Gorskoj Hrvatskoj te na našim velikim otocima (Krk, Lošinj, Cres) i na Pelješcu. Ukupna hrvatska populacija procijenjena je na 30-ak parova. Lovi plijen na čistinama, travnjacima i stijenama. Gnijezdi se uglavnom na stijenama, a rjeđe na stablima. Gnijezda su ogromna i isto gnijezdo može koristiti desetljećima. Lovi sisavce od veličine zeca do manje divlje svinje ili divokoze te ptice od malih pjevica do tetrijeba. Lovi pretraživanjem terena u letu ili čekajući iz zasjede, odnosno strška. Obrušava se na plijen koji ubija snažnim stiskom pandži. Dio prebivališta jednog para surog orla nalazi se u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit. Suri orao ugrožena je vrsta u Hrvatskoj; u Crvenoj knjizi ptica Hrvatske kategoriziran je kao "kritično ugrožena (CR) gnjezdarica". 📷 kameru postavio V. Lopac

Posted by Nacionalni park Sjeverni Velebit on Monday, October 21, 2024

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.