NEOBIČNE ŽIVOTINJE Ovo je službeno najružnija životinja na svijetu

Foto: YouTube screenshot

KAKO bi javnost upozorili da i izgledom manje atraktivne, a ne samo slatke životinje poput pandi, također zaslužuju zaštitu, britansko Udruženje za zaštitu ružnih životinja godine 2013. organiziralo je izbor za "najružniju životinju na svijetu".  

U žestokoj konkurenciji pobijedila je riba Psychrolutes marcidus, poznatija po svom engleskom nazivu - "blobfish".

Pišući o ovoj vrsti  smithsonianmag.com navodi kako je riječ o ribi koja živi u australskim i novozelandskim  vodama, na dubinama koje se kreću od 600 do 1200 metara.



Osim po neobičnom izgledu ova vrsta od većine riba razlikuje se po tome što nema niti jednog mišića kao niti plivaći mjehur, što joj praktički onemogućuje kretanje i lov.

 Kako se onda hrani? Ipfactly.com piše kako to čini ležeći na dnu otvorenih usta, usisavajući  sitne morske životinje koje pored nje prolaze.

Iako nije jestiva, niti opasna za ljude, budući da životni prostor dijeli sa tržištu atraktivnim rakovima, "blobfish" riba često slučajno završava u ribarskim mrežama.

Uzimajući u obzir kako je zbog toga riječ o izrazito ugroženoj vrsti kojoj prijeti izumiranje tituli "najružnije životinje" slobodno možemo dodati i epitet  "jedna od najtužnijih vrsta riba na svijetu".

Neobične životinje - zanimljivosti

Pogledajte kako izgleda crni morski vrag

Pogledajte što se dogodi kad ptica pokuša uloviti "pauka"

Ovakvi aligatori rijetko se viđaju

Je li ovo najneobičniji kit na svijetu?

Predstavljamo panda mrave: Nazivaju ih ubojicama krava

Pogledajte: Iako nemaju krila ove zmije mogu letjeti!

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.