Ove tri pasmine pasa nisu idealne za djecu. Iznenadit ćete se tko je na popisu

Foto: Pixabay

Odabir prave pasmine psa nije nimalo jednostavan, pogotovo ako imate djecu. Dok su neki psi prijateljski raspoloženi i obožavaju društvo najmlađih, postoje pasmine koje bi mogle biti previše temperamentne, zaštitnički nastrojene ili čak osjetljive na djecu koja ne poštuju njihov prostor. Stručnjaci s platforme The Spruce Pets podijelili su koje tri pasmine treba izbjegavati u domovima s djecom i zašto.

Vajmarski ptičar

Prva pasmina na njihovom popisu je vajmarski ptičar, elegantan i visoko energičan pas poznat po lovačkim sposobnostima. Iako može biti odličan kućni ljubimac za aktivne ljude, često pokazuje snažan nagon za lovom. "Vajmarski ptičari su uzgajani za lov na krupnu divljač, koja je po veličini često slična maloj djeci", kažu stručnjaci. Bez dovoljno aktivnosti ovi psi mogu postati nemirni i grubi u igri, što bi moglo biti problematično za malu djecu koja se teško odupiru psima takve snage i energije.

Ako ste roditelj koji nema vremena za svakodnevne šetnje i intenzivnu igru, možda bi bilo mudrije razmisliti o pasmini koja bolje odgovara vašem užurbanom rasporedu.

Čivava

Na drugom mjestu je čivava, maleni pas koji je često krivo shvaćen kao idealan ljubimac za obitelji s djecom. Iako su slatke i prenosive, čivave znaju biti izrazito zaštitnički nastrojene prema svojem prostoru i primarnom vlasniku. "Čivave često koriste svoje zube kao obranu jer njihova malena građa otežava fizičku samoobranu", objašnjavaju stručnjaci. Budući da mala djeca obično nisu svjesna granica koje psi postavljaju, čivava bi se mogla osjetiti ugroženo i reagirati agresivno, što može dovesti do ugriza ili lajanja.

Akita

Treća pasmina koja nije idealna za domove s malom djecom je akita, snažan japanski pas čuvar. Akite su poznate po svojoj odanosti obitelji i prirodnim zaštitničkim instinktima. Iako su izuzetno privržene obitelji, njihova potreba za čuvanjem može biti nezgodna kada je riječ o stranim posjetiteljima ili dječjim prijateljima. Stručnjaci upozoravaju da akite mogu pogrešno shvatiti igru i dječje uzbuđenje kao prijetnju te reagirati u skladu s tim instinktom, što može dovesti do ozljeda.

Ako imate malu djecu ili često pozivate dječje prijatelje, možda bi bilo pametno izbjegavati ovu pasminu ili osigurati strogi nadzor prilikom interakcije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.