Pet najboljih pasmina za aktivne vlasnike

Foto: Unsplash

AKO ste ljubitelj planinarenja i avantura na otvorenom, važno je odabrati psa koji će vas moći pratiti na tim uzbudljivim ekspedicijama. Neke pasmine pasa su prirodno aktivnije, izdržljivije i prilagodljivije zahtjevima poput penjanja po neravnom terenu, dugih šetnji i trčanja po prirodi. Evo pet pasmina koje su savršeni suputnici za planinarenje i aktivne vlasnike.

Australski ovčar

Ovi inteligentni i energični psi pravi su radnici i vole svaki izazov. Njihova neiscrpna energija i snaga čine ih idealnima za duge planinarske ture. Vrlo su izdržljivi i sposobni podnijeti različite vremenske uvjete, a zahvaljujući svojoj pameti, brzo se prilagođavaju novim stazama i izazovima.

@elyseexpeditions The pause and look before she starts running to me 🥺 Everytime! #australianshepherd #mansbestfriend #hikingwithdogs #dogs #aussie #mountain #hiking #heaven ♬ My Home - Myles Smith

Sibirski haski

Sibirski haski stvoren je za naporne aktivnosti i avanture u prirodi. Iako su ovi psi poznati po vučenju saonica, njihove atletske sposobnosti i izdržljivost čine ih izvrsnim partnerima za planinarenje, posebno u hladnijim uvjetima. Voljni su istraživati, uvijek su spremni na dugu šetnju ili trčanje po planinskim stazama.

@carolsilveirass Como é fazer Cardio com meu Husky Siberiano #cardio #huskey #naotematalho ♬ Nanana x Cola - Remix - Ren

Border collie

Ova pasmina, poznata kao jedan od najpametnijih pasa na svijetu, također je vrlo energična i uvijek spremna za akciju. Border colliji vole biti aktivni, trčati i sudjelovati u različitim sportskim aktivnostima. Njihova izdržljivost i brzina idealni su za vlasnike koji vole duga i dinamična planinarenja po zahtjevnim terenima.

@bapt_gros Don't mess with them 🐶🐾⚡ #canicross #bordercollie #run #race #dogsoftiktok #fyp #trailrunning #australianshepherd Dog gear @Non-stop dogwear Dog fuel @TOMOJO Human Gear @Cimalp ♬ Makeba - Jain

Bernski planinski pas

Ova je pasmina prava snaga prirode, stvorena za rad u planinskim predjelima. Iako su krupniji i sporiji od nekih drugih pasmina na ovoj listi, bernski planinski psi izuzetno su izdržljivi i savršeni za duža planinarenja, posebno u hladnijim klimama. Osim toga, njihova nježna priroda i odanost vlasniku čine ih savršenim suputnicima.

@herhikingpaws They get one short life, make it a good one. 🏔️🫶🐾 #bernesemountaindog #dogsoftiktok #adventuredog #dogsthathike #hikingwithdogs #bernesemountaindogsoftiktok ♬ Home - Good Neighbours

Njemački ovčar

Njemački ovčari su jaki, atletski građeni i izuzetno odani. Njihova sposobnost prilagodbe različitim uvjetima, zajedno s inteligencijom, čini ih idealnim partnerima za aktivne vlasnike. Njemački ovčar lako savladava izazove planinarskih staza i obožava vrijeme provedeno na otvorenom s vlasnikom.

@thinkingcanine Archer and Ilia hike some pretty wild places. Here, Ilia is using a ball and motion to move quickly past some distractions as they come down the trail. #dogtraining #hikingwithdogs #activedog #germanshepherds ♬ Little Girl Gone - CHINCHILLA

Ako tražite pasminu koja će vas pratiti kroz svakodnevne aktivnosti na otvorenom, ove pasmine neće biti samo izvrsni planinarski partneri, već i vjerni prijatelji. Svaka od njih ima jedinstvene karakteristike koje ih čine posebnima, a zajedničko im je da uživaju u pokretu, istraživanju prirode i životu punom avantura.

Ono što je jako važno je da ne pretjerujete s aktivnostima i da pratite svog ljubimca kako biste bili sigurni da je dobro i na sigurnom. Obavezno pratite ima li i drugih ljudi i pasa na vašim stazama kako ne bi došlo do nepotrebnih konflikta. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.