Pet najpopularnijih egzotičnih ljubimaca

Foto: Shutterstock

EGZOTIČNI ljubimci postaju sve popularniji među ljubiteljima životinja koji traže nešto drugačije od tradicionalnih pasa i mačaka. Međutim, briga o ovim posebnim bićima zahtijeva specifično znanje i posvećenost. Evo pet najpopularnijih egzotičnih ljubimaca i osnovnih smjernica kako se brinuti za njih.

Gušter leopard gekon

Gekoni su poznati po svojim šarenim uzorcima i relativno jednostavnoj njezi. Oni su tihi, neagresivni i ne zahtijevaju puno prostora. Oni zahtijevaju terarij s pravilnom temperaturom i vlagom. Hranjenje uključuje kukce poput cvrčaka i crva, a važno je osigurati im kalcij za zdravlje kostiju.

@geekygeckocreations Leopard geckos have been my favorite reptile species for a while now. Like little cute dinosaurs, they hunt bugs, receive pettings from you, and are overall so easy going and low maintenance. Oh, and did I mention they come in an infinite amount of colors and pattern variations!? Check out our website to see more at www.geekygeckocreations.com (link in bio!) 🥳 #leopardgeckos #leopardgeckomorphs #leopardgeckosoftiktok #leopardgecko #reptile #reptiles #lizard #lizards #pets #pet #animal #animals #gecko #geckosoftiktok #geckos ♬ Happy Days - Lux-Inspira

Afrički patuljasti jež

Ovi mali, bodljikavi ljubimci izuzetno su slatki i radoznali. Mogu biti sjajni kućni ljubimci ako se pravilno socijaliziraju od malena. Potreban im je odgovarajući kavez s toplim gnijezdom, kotačem za trčanje i skloništem. Njihova prehrana uključuje komercijalne pelete za ježeve, insekte te svježe voće i povrće.

@_laula_c 🦔🛁 #africanpygmyhedgehog #bathtime #foryou #hedgehog ♬ Splish Splash - Good Timers

Afrički sivi žako

Poznat po svojoj izuzetnoj inteligenciji i sposobnosti imitacije govora, sivi žako je među najpopularnijim papigama za kućne ljubimce. Ove papige trebaju prostran kavez, puno igračaka za stimulaciju i raznovrsnu prehranu, uključujući sjemenke, voće, povrće i orašaste plodove. Također im je potrebna socijalizacija i interakcija kako bi se spriječila dosada i stres.

@apolloandfrens Apollo’s first "glassk" #talkingparrot #talkingbird #askingquestions #amazinganimals #learning #teaching #animaltraining #parrotsoftiktok #africangrey #learningmaterials #parrot #birds #birdsoftiktok ♬ original sound - ApolloandFrens

Kraljevski piton

Ove zmije poznate su po svom mirnom karakteru i lakoći održavanja. Idealne su za početnike u držanju zmija. Kraljevski pitoni trebaju terarij s reguliranom temperaturom, skloništem i odgovarajućom podlogom. Hrane se uglavnom glodavcima, a obrok jednom tjedno je dovoljan.

Aksolotl

Aksolotl je egzotična životinja koja potječe iz slatkovodnih dijelova Meksika. Ovaj vodozemac čudnog izgleda popularan je kao kućni ljubimac kod ljubitelja akvaristike, ali vjerojatno i kod ljubitelja Pokemona, s obzirom na izgled. Vole ih i znanstvenici jer aksolotli imaju mogućnost regeneracije dijelova tijela. Najčešće su crne boje, ali postoje i popularni uzgojeni primjerci aksolotla koji su albino tipa te neke šarene verzije.

Prije nego što se odlučite za jednog od ovih fascinantnih ljubimaca, provjerite imate li sve potrebne resurse i znanje kako biste im osigurali dug i zdrav život.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.