Pet pasmina pasa s niskom inteligencijom

Foto: Pixabay

PSI su neke od najinteligentnijih životinja na svijetu, no, razina inteligencije razlikuje se od pasmine do pasmine. Inteligencija pasa može se mjeriti kroz različite kriterije, od njihove poslušnosti i sposobnosti učenja novih naredbi do rješavanja problema.

Najinteligentnije pasmine obično se koriste kao radni psi u vojsci i policiji, poput njemačkih i belgijskih ovčara, ili kao psi vodiči, poput labradora. Pasmine s nižom inteligencijom često imaju problema s učenjem zapovijedi, zbog čega se obično ne koriste za komplicirane poslove.

Kako navodi Daily Mail, Stanley Coren, profesor Sveučilišta British Columbia, 1994. godine napisao je knjigu The Intelligence of Dogs u kojoj je rangirao pasmine pasa od najinteligentnijih do najmanje inteligentnih. Coren je u knjizi razvrstao pse po njihovoj sposobnosti i prilagodljivosti za školovanje, a tijekom pisanja koristio je saznanja više od 200 stručnjaka za pse, od sudaca do veterinara.

U nastavku otkrivamo pet pasmina koje su se našle na dnu njegove rang-liste. Corin je u svojoj knjizi napisao da je ovim pasminama potrebno ponoviti novu naredbu više od 80 puta kako bi naučile nešto novo, a uz to, prvu naredbu slušaju u manje od 25 posto slučajeva.

Afganistanski hrt

Afganistanski hrtovi poznati su po svom prekrasnom, svilenkastom krznu i elegantnom držanju. No, ako tražite psa koji brzo reagira na nove naredbe, ovo nije pasmina za vas. Afganistanski hrtovi uzgajani su prvenstveno zbog njihove brzine i odličnog vida, koji su korisni u lovu.

Basenji

Basenjiji su još jedna pasmina koja je uzgajana za lov, iako ne reagira na naredbe svojih vlasnika. Basenjiji nisu poznati po svojoj poslušnosti, a uz to im je potrebno puno intenzivne tjelovježbe kako bi bili sretni. Isto tako, basenjiji ne vole biti sami, a ako ih vlasnici ostave same duže vrijeme, mogu postati destruktivni.

Engleski buldog

Iako su privrženi svojim vlasnicima, engleski buldozi po prirodi su tvrdoglavi i spremni su naučiti samo par zapovijedi. Potencijalni vlasnici ove pasmine moraju biti spremni i na česte odlaske veterinaru zbog brojnih zdravstvenih problema do kojih je došlo zbog nekoliko stoljeća parenja pasa koji su u bliskom krvnom srodstvu.

Chow chow

Psi pasmine Chow chow izgledaju kao plišani medvjedići, no skloni su agresivnom ponašanju i jako teško uče nove naredbe. Coren je u svojoj knjizi napisao da je lakše istrenirati komad namještaja nego Chow chowa.

Ruski hrt

Kao i afganistanski hrtovi, ruski hrtovi poznati su po svojoj eleganciji. No, ovi psi su tvrdoglavi i po prirodi samostalni, zbog čega mnoge ljude podsjećaju na mačke. Ruski hrtovi preporučuju se samo strpljivim ljudima jer im je potrebno puno vremena kako bi naučili nove zapovijedi ili trikove.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.