Prijatelji životinja: Split hitno treba gradsko sklonište

Foto: Prijatelji životinja

NAKON više od četiri mjeseca od otkrića da je psihijatar Tomislav Pelivan kod Splita držao 67 pasa, koje je križao i uzgajao radi borbi, preostala 42 psa konačno su skinuta s lanca i premještena u privremeni smještaj u Karepovcu.

"Zbog situacije s nesretnim psima, Grad Split krenuo je u izgradnju privremenog smještaja i ostale infrastrukture potrebne za žurni premještaj pasa iz horor dvorišta. Vrlo pohvalno, no to je samo privremeno rješenje. Proces udomljenja spašenih pasa potrajat će, a potrebno je zbrinjavati i ostale napuštene pse. Pozivamo Grad Split da što prije ostvari registraciju svog gradskog skloništa za napuštene životinje", navode iz udruge Prijatelji životinja.

Ističu da će registracijom svojeg skloništa Split dugoročno smanjiti izdvajanje financijskih sredstava za zbrinjavanje napuštenih životinja. Kažu da "Split treba imati svoje rješenje umjesto da plaća županiji i tvrtkama osnivanje i rad skloništa te zbrinjavanje pasa".

"Dobar primjer je grad Dubrovnik koji je, nakon skrbi za pse u neregistriranom azilu na Žarkovici, osnovao svoje sklonište u koje su prebačeni dotad neudomljeni psi te je riješio problem zbrinjavanja napuštenih životinja i već sklopio ugovore s nekim lokalnim zajednicama. Nakon premještanja pasa u privremeni smještaj, Grad Split treba odmah krenuti s realizacijom registracije gradskog skloništa", navode u priopćenju.

"Split ima trajan problem s napuštenim psima i nedostatkom skloništa"

Prijatelji životinja ukazuju da je ovaj slučaj, u kojem je psihijatar uzgajao pse radi borbi pasa, samo jedan od mnogih koji se tek trebaju otkriti. Također, ističu da Split ima trajan problem s napuštenim psima i nedostatkom skloništa.

Zbog toga su Prijatelji životinja i Mreža za zaštitu životinja pokrenuli peticiju da Split, kao drugi najveći grad u Hrvatskoj, izgradi svoje registrirano sklonište za napuštene životinje. Peticiju možete potpisati na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Podsjetimo, od zatečenih 67 pasa na skrivenoj lokaciji u Splitu, manji dio preuzela su skloništa, jedan je ukraden, jedan je umro od parvoviroze, a jedan se objesio lancem na paletu. Psi su dolaskom ljetnih vrućina bili izloženi nepodnošljivim uvjetima, izluđeni od nekretanja i kratkog lanca.

U međuvremenu su veterinarski obrađeni i kastrirani te čekaju socijalizaciju i trenutak kada će postati vidljivi javnosti i potencijalnim udomiteljima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.