Pronašli ste mače koje još nije progledalo? Evo što trebate znati

Foto: Unsplash

PRONALAZAK mačića koji još nije otvorio oči može biti dirljivo, ali i izazovno iskustvo. Oni u potpunosti ovise o brizi drugih jer su još premladi da bi se samostalno hranili ili grijali. Ako naiđete na takvo mače, važno je znati kako mu pružiti odgovarajuću njegu u prvim trenucima.

Prvo što trebate napraviti jest procijeniti situaciju. Ako ste sigurni da je mače napušteno i da nema majku u blizini, vaša briga je ključna. Mlade mačke koje još nisu progledale potpuno ovise o toplini, stoga je prioritet osigurati im sigurno i toplo okruženje. Koristite mekanu deku ili ručnik i smjestite mače na toplo mjesto, daleko od propuha i hladnoće. Ako imate termofor ili grijaću podlogu, stavite je ispod deke kako biste mu osigurali ugodnu toplinu.

Sljedeći korak je prehrana. Mačići te dobi još ne mogu jesti krutu hranu, već trebaju posebnu zamjensku mliječnu formulu koja imitira majčino mlijeko. Ovu hranu možete nabaviti u trgovinama za kućne ljubimce ili kod veterinara.

Nikako nemojte koristiti kravlje mlijeko, jer ono može izazvati probavne smetnje i ozbiljne probleme. Mače ćete morati hraniti pomoću bočice ili šprice, što zahtijeva nježnost i strpljenje. Pobrinite se da mlijeko nije prehladno ni prevruće, nego sobne temperature.

Uz hranjenje, važno je pomoći mačiću s njegovim probavnim potrebama. Maleni mačići trebaju stimulaciju za mokrenje i pražnjenje crijeva, što inače radi njihova mama. Nakon svakog obroka, nježno masirajte trbuščić i područje genitalija mekom krpicom ili vatom navlaženom toplom vodom kako biste pomogli prirodnim procesima.

Briga o mačiću koji još nije progledao zahtijeva pažnju i predanost, ali svaki korak koji poduzmete pomaže mu da se razvija i raste. Ako niste sigurni u korake ili vam se mače čini bolesno, svakako se obratite veterinaru za savjet.

S malo truda i puno ljubavi možete pomoći ovom krhkom biću da prođe kroz prve, najosjetljivije dane svog života.

@chikotikaandlulu POV: cuteness overload ♥️ #c#cutek#kittenk#kittensoftiktokf#foryou #newborn ♬ original sound - Chikotika😼🍉
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.