Provjerite koju "ljudsku" hranu ne smijete davati svom psu

Foto: Shutterstock

PONEKAD je teško gledati molećivo lice svog psa, koji vas promatra kako jedete neku "ljudsku hranu". Dok su neke namirnice sigurne i čak zdrave za pse, druge, poput luka i grožđa, im ne bismo smjeli davati.

Što psi mogu jesti od naše hrane?

Prve na popisu su banane, koje su bogate nutrijentima poput vlakana i kalija. No nemojte pretjerivati jer su pune šećera. Veliki psi smiju pojesti pola banane, dok mali mogu komadić.

Na popisu su i jabuke pune vlakana te vitamina C i A, kao i borovnice, u kojima ima mnoštvo vitamina i antioksidansa. Kušati smiju i lubenicu, koja može postati poslastica s malo kalorija, kao i rajčice. No ako vaš pas ima osjetljiv želudac, izbjegavajte rajčice. Isto vrijedi i za naranče, koje su zdrav izbor samo u slučaju da vaš pas nema osjetljiv želudac.

Možete mu dati i par komadića ananasa te brokulu, mrkve i krastavce.

Na popisu sigurne hrane su jaja, mango i račići.

Na onom drugom popisu, namirnica koje ne biste smjeli davati svom ljubimcu, nalazi se luk koji mu može nadražiti želudac, ali i dovesti do anemije ako se pretjera s njim.

Psima nemojte davati ni grožđe jer može naštetiti njihovim bubrezima, dok se u avokadu može naći toksin persin, koji potiče proljev i povraćanje.

Očekivano, umjetni zaslađivač ksilitol nije dobar za pse pa izbjegavajte svu hranu koja ga sadrži.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.