Smiju li psi jesti bundevu? Sve što trebate znati prije posluživanja

Foto: Pexels

Jesen donosi mnoštvo bundeva na našim tržnicama i u kuhinjama, ali postavlja se pitanje je li ova popularna namirnica sigurna i zdrava za pse. Dobra vijest je da bundeva, kada se pravilno pripremi i umjereno konzumira, može biti izvrstan dodatak prehrani vašeg ljubimca.

Bundeva je bogata vlaknima, vitaminima A, C i E te mineralima poput kalija i željeza. Prema stručnjacima, vlakna u bundevi mogu pomoći u regulaciji probave pasa, što je posebno korisno kod zatvora ili proljeva. Osim toga, vitamin A doprinosi zdravlju vida, dok vitamin C podržava imunološki sustav.

Ipak, previše bundeve može biti štetno. Velike količine vitamina A mogu biti toksične, posebno za manje pse, stoga je važno pridržavati se preporučenih količina.

Koliko bundeve je sigurno za psa?

Veterinari savjetuju da se bundeva psima nudi u malim količinama. Kao opće pravilo, za manje pse preporučuje se jedna do dvije čajne žličice dnevno, dok veći psi mogu jesti jednu do dvije žlice. Prije nego što uvedete bundevu u prehranu svog psa, posavjetujte se s veterinarom, osobito ako pas već ima specifične prehrambene potrebe ili zdravstvene probleme.

Kako pripremiti bundevu za psa?

Bundeva za pse može se pripremiti na nekoliko načina, ali najvažnije je da bude jednostavna, bez začina i dodataka poput šećera i soli. Evo nekoliko savjeta:

  • Kuhana ili pečena bundeva: Ogulite i narežite bundevu na manje komade, zatim je skuhajte ili ispecite dok ne postane mekana. Zgnječite je u pire kako biste lakše kontrolirali količinu.
  • Bundevin pire: Običan pire od bundeve bez dodataka može se dodati u pseću hranu.
  • Sirova bundeva: Sirova bundeva nije preporučljiva jer je teža za probavu, a koža i sjemenke mogu uzrokovati probavne probleme.
  • Poslastice od bundeve: Na tržištu postoje i gotove pseće poslastice s bundevom, ali pazite da su prilagođene psima i bez štetnih aditiva.

Kada izbjegavati bundevu u psećoj prehrani?

Iako bundeva može biti zdrava, postoje situacije kada biste je trebali izbjegavati. Psi koji imaju problema s razinom šećera u krvi ili kronične bolesti, poput dijabetesa, trebali bi izbjegavati veće količine bundeve zbog njezina prirodnog sadržaja šećera. Također, ako primijetite bilo kakve znakove probavne smetnje ili alergije, odmah prestanite s hranjenjem bundeve i posavjetujte se s veterinarom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.