Šokantni prizori iz Međimurja: Pogledajte kako žive psi u romskim naseljima

Foto: Udruga Prijatelji Čakovec

SNIMKE zlostavljanih i zanemarivanih pasa iz romskih naselja prije nešto manje od godinu dana šokirale su Hrvatsku!

Toliko, da oči od problema nisu mogle zatvoriti niti nadležne institucije, prije svega Ministarstvo poljoprivrede koje je obećalo pomoć u rješavanju problema.

Kako je problem riješen dovoljno govori podatak da u romskim naseljima i dalje obitava više od 2000 pasa koji su kako nam javlja Aleksandra Hampamer iz čakovečke udruge Prijatelji, zlostavljani, zanemareni, bolesni, cijepljeni i nečipirani.

Svoje tvrdnje argumentira i šokantnim fotografijama!

Gdje je zapelo s rješavanjem problema?

Naša sugovornica objašnjava nam kako je nakon prošlogodišnje afere i pritiska medija Ministarstvo poljoprivrede obećalo pokriti troškove cijepljenja protiv bjesnoće i mikročipiranja pasa koji bi ostali u naseljima (njih oko 1000), a sav višak bilo je potrebno zbrinuti.

"Ministarstvo je svoje obećanje uvjetovalo akcijskim planom kojeg očekuju od strane jedinica lokalne samouprave" s financijskim garancijama da će lokalna samouprava riješiti kastracije/sterilizacije pasa, kako se ne bi dalje nekontrolirano razmnožavali. Oni to ne mogu jamčiti jer su sredstva potrebna za sterilizacije u nekim općinama  prevelika za njihove male proračune. I tako se vrtimo u krug već godinu dana", kaže Hampamer.

Nevjerojatan rast broja napuštenih životinja


Iako su uz pomoć drugih udruga prošle godine iz naselja uspjeli izvući oko 350 pasa, budući da nije riješen problem se ponavlja i ove godine.

"Mi kao Sklonište bilježimo nevjerojatan rast broja napuštenih životinja, a posebice zbog navedenog problema u romskim naseljima. Samo smo ove godine do kraja listopada primili 500 pasa u sklonište dok je samo nekoliko godina unazad ta brojka bila oko 200", nastavlja naša sugovornica.

Rješenje problema vidi u sterilizaciji svih pasa koji tamo žive i udomljavanju onih koji tamo neće ostati , a njih je oko tisuću.


Naravno, sve to košta, a budući da se Ministarstvo poljoprivrede i lokalne vlasti ne mogu dogovoriti oko financiranja, rješavanje problema u ovom trenutku čini se kao nemoguća misija.

Važno je naglasiti da ovo nije napad na Rome, već primjer nefunkcioniranja sustava. Stotine pasa napušta se i zlostavlja  i u ostalim dijelovima Hrvatske, samo što je u Međimurju zbog specifične situacije problem izraženiji.

OVDJE saznajte kako možete pomoći psima iz Međimurja

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.