Svi pričaju o mentalnom zdravlju - ne zaboravite da i pas može biti anksiozan

Foto: Instagram

DILJEM svijeta ovih dana se govori o mentalnom zdravlju ljudi, ali mnogi ne znaju ili zaboravljaju da i psi mogu razviti mentalne poremećaje i bolesti. 

Naši četveronožni prijatelji također se za života mogu susresti s depresijom i anksioznošću, a pogotovo je zastupljena separacijska anksioznost, odnosno strah od odvajanja od vlasnika koji neki psi jako loše podnose.

Separacijsku anksioznost kod psa najčešće ćete prepoznati po čudnom ponašanju svog ljubimca. Anksiozni psi su izgubljeni, laju i vrše nuždu po stanu. Neki od anksioznih pasa cvile, sline i povlače se na osamljena mjesta. Stoga je potrebno uvidjeti simptome anksioznosti te porazgovarati s veterinarom koji će ponuditi najbolja rješenja za vaše ljubimce.

Postoje biljni preparati koji smanjuju anksioznost kod pasa, primjerice kamilica i lavanda, koji se mogu dobiti bez recepta. Važno je da se pobrinete za svog ljubimca i posvetite mu se, kako biste njegovo psiho-fizičko zdravlje doveli u red.

U svijetu odnedavno postoje psiholozi za pse koji rade sa psima kod kojih su vlasnici prepoznali neke mentalne poremećaje. 

Jedan od njih je Joso Suknović koji se u Beču bavi mentalnim zdravljem pasa i pomaže desecima.

Evo što on kaže.

"Pas je isto kao i čovjek društveno biće i on s ljudima s kojima živi stvara posebnu zajednicu. Za njega je zajednica s čovjekom ono što je za vukove čopor i bez nje on teško može opstati. A u toj zajednici čovjek je taj koji vodi, koji je uvijek superioran, i zbog toga gotovo jedino i odgovoran u tom partnerstvu. Pas u čovjeku vidi vođu, čak i više od vođe, i od njega očekuje da mu osigura sigurnost i da ga vodi kroz život, spreman zauzvrat da ga u svemu slijedi i poštuje. Zbog toga bi idealno ponašanje vlasnika, jednog ili više njih, prema psu trebalo biti kao prema djeci. Osim što je važno da čovjek hrani svog psa, da mu osigura sklonište od kiše i hladnoće, također je neophodno i da mu poklanja svoju pažnju i ljubav koju pas zaista osjeća", kazao je. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.