Svjetski je dan ljubavi prema kućnim ljubimcima, pokažimo im koliko nam znače

Foto: Unsplash

20. VELJAČE obilježava se Svjetski dan ljubavi prema kućnim ljubimcima. Broj vlasnika kućnih ljubimaca u svijetu, a i u Hrvatskoj raste. Prema posljednjim podacima, Hrvati su u posljednje dvije godine kupili ili udomili više od 120.000 pasa. Oni su preferirani kućni ljubimac i posjeduje ih 41 posto populacije, dok je mačku za kućnog ljubimca odabralo 29 posto građana. O kućnim ljubimcima se u najvećoj mjeri brine stanovništvo Sjeverne Hrvatske (76 posto), a najmanje osobe iz Dalmacije (46 posto).

Raste i prodaja hrane i igračaka, čime su profitirale trgovine za kućne ljubimce. Prema posljednjim podacima iz 2019. godine, Hrvatska je uvezla više od 72 tisuće kilograma hrane za pse i mačke.

Najvjernijim pasminama pasa smatraju se doberman, njemački ovčar i čivava. Za najdruštvenije pasmine mačaka slove egzotična kratkodlaka mačka, škotski fold, ragdoll, abesinska mačka i ruska plava mačka. Neki za kućne ljubimce imaju papige, ribe, kornjače, zamorce, guštere, hrčke i druge životinje.

Današnji dan idealna je prilika da posvetimo dodatnu pozornost životinjama koje toliko volimo. Možemo ih izvesti u dugu šetnju, razmaziti ih poslasticama i pokazati im da nam znače sve na svijetu.

Ako nemate kućnog ljubimca, ne morate očajavati. Možete nazvati lokalno sklonište za nezbrinute životinje, pomoći volontiranjem ili novčanom donacijom. Možda je današnji dan dobra prilika da udomite kućnog ljubimca. Ako ne znate kojeg, ovdje vas čeka nekoliko njih koji trebaju zauvijek dom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.