U cresko-lošinjskom akvatoriju zabilježeno čak devet mladunaca dobrog dupina

Foto: Facebook/Blue World Institute

ISTRAŽIVAČI Instituta za istraživanje i zaštitu mora Plavi svijet ove su sezone zabilježili čak devet novorođenih mladunaca dobrog dupina. Dobri dupini u Jadranskom moru koti se za vrijeme toplijih mjeseci, a do kraja ljeta očekuje se još prinova.

"Naši istraživači su u akvatoriju otoka Cresa i Lošinja zabilježili čak 9 novorođenih mladunaca dobrog dupina u ovoj sezoni", poručuju iz Plavog svijeta. "Neke od njih možete pogledati na fotografijama na kojima se nalaze plivajući uz svoje majke ili su pak u skupini s majkom i drugim dupinima."

"Svi novorođeni dupini dobili su imena po svojim majkama, a oni su:  Wilburs24, Ladas24, Durdis24, Jelenas24, Alices24, Caddys24, L_0813s24, Danys24, L_1410s24", dodaju.

9 novorođenih 🐬 mladunaca u cresko-lošinjskom akvatoriju! 🎉 Imamo predivne vijesti! Naši istraživači su u akvatoriju...

Posted by Blue World Institute on Friday, August 9, 2024

Budući da su mladunci dupina jako osjetljivi, Plavi institut poziva sve nautičare na oprez i moli ih da poštuju ovih pet pravila ako se nalaze u blizini dupina:

1. Pristojno se predstavite: Prilazite skupini polako i postrance. Izbjegavajte nagle promjene brzine i smjera.

2. Plovite usporedno sa skupinom: Izbacite motor iz brzine dok su pod vodom. Nemojte žuriti da ih sustignete kada izrone.

3. I dupinima je potrebna privatnost: Dupini će Vam dati do znanja kada niste dobrodošli! Odmah se udaljite ako primijetite mladunce ili čujete da glasno izdišu te udaraju repom o površinu, naglo mijenjaju smjer i dugo rone.

4. Ostavite im dovoljno prostora: Ne prilazite bliže od 50 m. Dopustite da sami odluče hoće li se približiti. Povećajte razmak od skupine ako je prisutno više plovila.

5. Ne zadržavajte se predugo: Skupinu slijedite najduže 30 minuta. Prilikom odlaska postupno ubrzavajte.

Rad Instituta Plavi svijet možete podržati jednokratnom ili mjesečnom donacijom te posvajanjem dupina, što možete učiniti na ovom linku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.