U Poreču se postavljaju hranilice, pojilice i kućice za vjeverice i ježeve

U sklopu projekta Pružimo ruku prirodi, Poreč nastavlja svoj angažman na zaštiti urbanih divljih životinja, s posebnim naglaskom na crvene vjeverice. Volonteri Udruge Centar Zdravlja Harmonija, Conny Peto Đeneš i Dražen Požarić, već se četiri godine brinu o porečkim vjevericama, a početkom 2023. projekt je službeno pokrenut u suradnji s Gradom Porečom i drugim partnerima.

Kako bi pomogli vjevericama i drugim malim životinjama, Grad Poreč nabavio je opremu kao što su pojilice, hranilice i kućice, te su postavljene na zelenim površinama i šumarcima. Ova inicijativa omogućava životinjama pristup hrani i vodi tijekom zimskih mjeseci. Primopredaja opreme održana je na Gradskom kupalištu, uz prisustvo gradonačelnika Lorisa Peršurića.

Osim postavljanja infrastrukture za životinje, uskoro će biti postavljene edukativne table kako bi građani znali što vjeverice smiju jesti, a što ne. Grad planira i sadnju stabala poput oraha, lješnjaka i pinija, čime se dodatno osigurava prirodni izvor hrane za vjeverice. Projekt uključuje i sigurnosne prijelaze za vjeverice i ježeve na prometnim mjestima, te edukaciju građana putem brošura i predavanja.

Prema riječima Peta Đeneša, projekt se sastoji od tri ključna cilja: repopulacija crvenih vjeverica, zaštita urbanih divljih životinja i osnivanje oporavilišta za divlje životinje u Istri. Aktivnosti će se provoditi dugoročno kako bi se stvorila održiva i zdrava okolina za divlje životinje u Poreču.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.